Universiteit sloopt eigen panden voor nieuwe campus, huurwoningen gespaard

Dit gebouw moet het huidige Lipsiusgebouw vervangen
Dit gebouw moet het huidige Lipsiusgebouw vervangen © Bureau KCAP Architects & Planners
LEIDEN - Het was een paar jaar geleden een hoofdpijndossier voor zowel de gemeente Leiden als de Universiteit Leiden: de bouw van een nieuwe Humanities Campus aan de Witte Singel. Daarvoor moesten toen 58 huurwoningen gesloopt worden, iets wat de woedende bewoners uiteindelijk wisten te voorkomen. Nu ligt er een compleet nieuw plan voor de campus in het centrum waarin wel twee bekende universiteitsgebouwen worden gesloopt, maar geen huurwoningen.
Centraal in het nieuwe plan is de nieuwbouw voor twee verouderde panden langs het water van de Witte Singel. Het gaat daarbij om het Lipsiusgebouw en het Reuvensgebouw. Tussen de nieuwe universitaire gebouwen komt een groen plein dat deel gaat uitmaken van het Singelpark.
Ook komt er een extra brug over de Witte Singel en een wandelvlonder ter hoogte van het huidige Reuvensgebouw. Die wordt aangelegd boven het water van de singel, zodat gebruikers van het Singelpark in de toekomst over het water naar het nieuwe park kunnen wandelen.

Eens over het plan

Inmiddels zijn de gemeente en universiteit het eens geworden over het plan en wordt het bestemmingsplan nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Volgens de gemeente en de universiteit kan de faculteit geesteswetenschappen nu niet optimaal functioneren, omdat de gebouwen verouderd zijn en inefficiënt zijn ingedeeld. Inmiddels zijn er twee gebouwen gerenoveerd en een derde gebouw wordt na renovatie in 2024 in gebruik genomen.
Bekijk hier een impressie van hoe het gebied eruit moet gaan zien:
Wethouder Fleur Spijker is blij met de voortgang van het project. 'Ik ben ontzettend blij en trots dat we zo'n mooi plan voor de binnenstad hebben liggen waarin student en stad samenkomen.' In de nieuwbouwplannen wordt het Reuvensgebouw vervangen voor een nieuw onderwijsgebouw. In plaats van het huidige Lipsiusgebouw komt een nieuw kleiner gebouw.
Als alles volgens planning gaat, is het Reuvensgebouw het eerste dat tegen de vlakte gaat. Later volgt dan het Lipsius. De hele binnenstadcampus moet rond 2032 klaar zijn. De afspraken die de gemeente heeft gemaakt gaan onder andere over wat de universiteit precies gaat bouwen en welke bijdrage er geleverd wordt aan de openbare inrichting. Ook heeft de universiteit een beeldkwaliteitsplan en de gemeente een bestemmingsplan gemaakt. Hiermee moet de gemeenteraad later nog akkoord gaan.

Doelencomplex

Over de nieuwe Humanities Campus was de laatste jaren veel te doen. Dat had vooral te maken met de voorgenomen sloop van 58 sociale huurwoningen, waardoor ruimte zou moeten komen voor een nieuw universiteitsgebouw. Dat plan werd in 2021 ingetrokken, waardoor de bewoners van het zogenaamde Doelencomplex mogen blijven. De universiteit kwam daarna met nieuwe plannen die nu dus een nieuwe fase ingaan, deze keer zonder veel grote bezwaren van omwonenden.