Gezin kan na overlijden van dochter (5) bijkomen op strand dankzij stichting van Jade

Moeder Yvon, dochter Elin en vader Pieter in 's-Gravenzande
Moeder Yvon, dochter Elin en vader Pieter in 's-Gravenzande © Omroep West
'S-GRAVENZANDE - Een gezin uit Brabant kan in 's-Gravenzande even bijkomen na een turbulente en erg verdrietige periode. Hun oudste dochter overleed aan kanker. Dankzij de Stichting Jade kunnen ze een weekend terecht in een zorgbungalow op een vakantiepark aan de kust. Zij zijn de eersten, er komen er nog veel meer.
Samen met vader René Kops komt de 17-jarige Jade aanlopen bij de speciale zorgbungalow op vakantiepark Vlugtenburg in 's-Gravenzande. Binnen zijn Yvon en Pieter uit het Brabantse Schaijk met hun dochtertje Elin zich net aan het installeren.
'Wat kunnen we in dat bakje doen?', vraagt moeder Yvon aan hun dochtertje die voor de bank heen en weer drentelt met een lege ijsbak. 'We gaan schelpen zoeken hè', helpt vader Pieter zijn dochter een beetje.

Oudste dochter overleden

Ze zijn met zijn drieën, maar eigenlijk hadden ze met zijn vieren moeten zijn. Hun oudste dochter Nomi overleed bijna een jaar geleden aan gevolgen van kanker, ze was vijf jaar oud. Het gezin uit het Brabantse Schaijk is de eerste familie die dankzij de Stichting Jade kan komen 'uitwaaien'.
Even bijkomen van een heel verdrietige en hectische periode. 'Je kunt dat bijna niet uitleggen aan iemand die het niet meemaakt', zegt Yvon. 'Ik zeg altijd: het is een rollercoaster en dat is het ook echt.'
Welkomstpakket in de 'Uitwaaibungalow'
Welkomstpakket in de 'Uitwaaibungalow' © Omroep West
De Stichting Jade Uitwaaimomenten is opgericht door de nu 17-jarige Jade en haar familie. Jade is zelf erg ziek. Ze heeft een zeldzame spiertumor in haar keel.
Inmiddels heeft ze meer dan vijfhonderd chemobehandelingen, tientallen operaties, opnames, scans en heel veel bestralingen gehad. Die hebben hun sporen nagelaten, maar Jade staat er, bij de bungalow op het vakantiepark.

'Geen woorden voor'

'Het is fantastisch om zoiets negatiefs in zoiets positiefs om te kunnen zetten', zegt ze met een twinkeling in haar ogen. 'Daar zijn gewoon geen woorden voor.'
Jade heeft een buisje in haar neus en als ze praat, hoor je dat de bestralingen schade hebben aangericht aan haar spraak. Maar ze blijft positief. Ze heeft op Instagram een blog over haar leven met kanker. Daarvoor werd ze ook genomineerd voor een Tina Award.

Net opgericht

De stichting bestaat nu een paar maanden, en het loopt storm met aanvragen. 'We hebben al achttien gezinnen kunnen helpen dankzij de hulp van donaties en de sponsoring van bedrijven', zegt vader René Kops. 'Onze droom is om ooit een eigen huisje te hebben voor de uitwaaimomenten, maar daarvoor hebben we nog heel veel meer geld nodig.'
Want de gezinnen die er even uit mogen, hoeven niets te betalen. 'Het kost ze niets en dat willen ze zo houden ook. We willen ze ontlasten, ook van het zelf betalen van de rekening', zegt René Kops.
De bungalow die de stichting mag gebruiken voor de uitwaaimomenten is een speciale zorgbungalow met extra voorzieningen. Ook werkt Jade samen met de stichting Avavieren die met speciale hulpmiddelen ervoor zorgt dat kinderen die in een rolstoel zitten ook het strand op kunnen.
In het vakantiehuisje worden de tassen opgeborgen en uitgepakt voor het weekend. Op tafel staat een plantje in een roze potje, er brandt een kaarsje in een potje met de tekst: Dag lieve Nomi.
Ernaast staat een kaartje met de foto van een meisje met een slangetje in haar neus en een mutsje op haar hoofd. Ze lacht lief in de lens.
Nomi overleed aan kanker toen ze 5 jaar oud was
Nomi overleed aan kanker toen ze 5 jaar oud was © Omroep West
'Het is heel belangrijk dat we met ons gezin samen momenten hebben om stil te staan en echt samen te zijn. Dit is wel een heel mooie kans', zegt moeder Yvon. 'Het is echt uitwaaien.'
Vader Pieter heeft het zusje van Nomi op de arm. 'Stichting Jade zorgt ervoor dat we nu hier even samen kunnen zijn en kunnen denken aan onze dochter Nomi.'

Dubbel gevoel

'Het is vooral even niets moeten.' Moeder Yvon zegt ook dat ze een vreugdesprongetje maakte toen ze hoorde dat ze een weekend naar 's-Gravenzande konden. Pieter vult aan: 'We gaan lekker naar het strand. Er eventjes lekker uit naar de speeltuin, lekker eten en vooral fijn samen zijn.'
Maar het weekend voelt ook vreemd. Yvon: 'Ik merkte dat ik gisteren toch wel spanning voelde omdat we onze dochter niet mee kunnen nemen. We maken nu een herinnering zonder haar. In die zin is het wel dubbel, dat blijft verdrietig.'

Dikke knuffel en tot morgen

Jade en haar vader René geven het Brabantse gezin een dikke knuffel. Jade heeft een enorme bos bloemen in haar armen. Yvon en Pieter hebben het meegebracht om ze te bedanken. Morgen zien ze elkaar weer. Jade: 'Ja, we kennen elkaar goed uit het Prinses Maxima Centrum. Morgen hebben we afgesproken dat we samen gaan eten.'
Maar eerst is het gezin uit Brabant samen. Hun overleden dochter Nomi is erbij in het hoofd en het hart. 'Ze is er altijd', zegt vader Pieter.
Jade geeft Pieter en Yvon een dikke knuffel
Jade geeft Pieter en Yvon een dikke knuffel © Omroep West