Natasja (22) is vrachtwagenchauffeur en laat stuurkunsten zien op TikTok

Natasja Bongaards
Natasja Bongaards © WOS
HONSELERSDIJK - Het is nog altijd een mannenwereld, maar er zijn steeds vaker vrouwen die op de vrachtwagen rijden. Een van hen is de 22-jarige Natasja Bongaards uit Honselersdijk. Ze heeft duizenden volgers op TikTok, waar ze andere vrouwen oproept voor dit vak te kiezen. 'Gewoon doen. Je zult er geen spijt van krijgen.'
Om 2.45 uur, als veel mensen nog op één oor liggen, gaat in huize Bongaards de wekker. 'Om 3.30 uur begint mijn werkdag', zegt de 22-jarige chauffeusse.
Haar dag begint met het laden van de vrachtwagen, waarna ze verschillende steden in Nederland en ook het Duitse Düsseldorf aandoet om hotels te bevoorraden.

Hulp, maar ook onaardige collega's

Natasja heeft er geen probleem mee dat ze werkt in iets dat voornamelijk een mannenwereld is. Ze ziet juist voordelen. 'Ze willen je altijd graag helpen, overal. Bijvoorbeeld vaak als iets zwaar is of iets lukt niet... dan komen ze vaak wel naar je toe om je te helpen'. lacht ze. 'Je hoeft het niet eens te vragen.'
Overigens is het werk niet per se fysiek zwaar. 'Ik heb veel elektrische hulpmiddelen.'
Een still uit een van haar populaire TikTok-video's
Een still uit een van haar populaire TikTok-video's
Toch is niet iedereen even aardig. 'Bij mijn oude werk kwam ik weleens bij bedrijven waar ook veel buitenlandse chauffeurs waren. Daar heb ik weleens rare opmerkingen naar m'n hoofd gekregen. Een chauffeur zei: wat doe je hier? Ga naar huis, ga eten, koken, voor je kinderen zorgen.' Wat Natasja vervolgens deed? 'Gewoon lachen en weglopen.'

Video's miljoen keer bekeken

Natasja laat zich niet ontmoedigen. Ze heeft zelfs een platform opgebouwd op TikTok, waar ze haar ervaringen deelt en andere vrouwen aanmoedigt om voor dit beroep te kiezen. 'Gewoon doen. Je zult er geen spijt van krijgen', zegt ze.
Ze heeft tienduizenden volgers en sommige van haar video's zijn meer dan een miljoen keer bekeken. Ze deelt beelden van hoe ze haar vrachtwagen achteruit parkeert en wat ze zoal meemaakt tijdens haar werk.
Natasja's passie voor het vrachtwagenchauffeur zijn begon al op jonge leeftijd en ze heeft het van geen vreemde. Ze werd geïnspireerd door haar moeder die ook vrachtwagenchauffeur was.
De vrijheid en 'gewoon lekker je eigen ding doen' zijn de aspecten van het beroep die haar het meest aanspreken. 'Als je wat wil eten, ga je wat eten. Het is niet dat iemand op je vingers zit te kijken van: dat moet je op dat moment doen. Als je werk maar gebeurt.'

Ultieme droom

Haar ultieme droom? 'Het lijkt me wel heel leuk om in de toekomst een keer een eigen vrachtwagen te kunnen kopen', deelt ze met een glimlach.