Cultuurpaleis Amare gaat gemeente nóg meer geld kosten

De concertzaal van Amare
De concertzaal van Amare © ANP
DEN HAAG - Den Haag moet nog meer geld uittrekken om cultuurpaleis Amare financieel gezond te houden. Eerder bleek al dat er zeven ton per jaar nodig is om het tekort op te vangen, uit een nieuwe analyse wordt duidelijk dat het daar waarschijnlijk niet bij blijft. Ruimtes in het pand, die zouden worden verhuurd, blijken niet gewild. Ook moet de gemeente lappen voor het onderhoud van vloeren.
Amare werd in de zomer van 2021 opgeleverd en in september van dat jaar in gebruik genomen. Maar daarmee kwam geen einde aan alle financiële perikelen. In november vorig jaar werd al duidelijk dat de gemeente Den Haag 700.000 euro moest uittrekken om het jaarlijkse tekort bij het cultuurpaleis op te vangen.
Nu blijkt dat er ook afgelopen tijd nog veel discussies zijn geweest tussen de gemeente, de bouwer en de gebruikers over wie er moet opdraaien voor bepaalde kosten.

Vloeren schoonmaken en extra sloten

Zo worden de houten vloeren in het complex een of twee keer per jaar schoongemaakt. Na geruzie over wie dat moet betalen, blijkt dat het valt onder de verantwoordelijkheid van Stichting Amare. Dat kost jaarlijks 90.000 euro extra, waarmee geen rekening was gehouden.
Ook hebben de gebruikers nog een aantal aanvullende wensen. Daarbij gaat het om extra sloten op deuren voor de veiligheid, het toevoegen van aansluitingen voor krachtstroom en een verbetering van de verlichting in de theaterzaal. Hoe duur dat precies wordt, is nog niet bekend. De gemeenteraad wordt daarover binnenkort op de hoogte gesteld.

Verhuurprobleem en gedoe over belasting

In het gebouw zijn ook enkele ruimtes vrijgehouden om te verhuren. Het idee daarvan was dat er zo geld kan worden verdiend. Maar dat blijkt in de praktijk lastig. Slechts twee units zijn verhuurd aan een supermarkt en een aan het Holland Dance Festival. Van de andere units denkt de gemeente dat ze in ieder geval dit jaar niet meer worden verhuurd.
Het dossier Amare is een politiek gevoelig onderwerp geworden. De problemen rondom het cultuurpaleis stapelden zich vanaf de start van het project in 2006 tot na de oplevering op. In 2021 besloot de gemeenteraad om een raadsenquête in te stellen naar Amare, het nieuwe huis voor het Residentie Orkest, het Nederland Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De conclusies waren snoeihard. De raad is door verschillende colleges van burgemeester en wethouders misleid, de kosten rezen de pan uit en het publieke belang van Amare is verwaarloosd. Er werd een motie van afkeuring aangenomen tegen de wethouders.
Dan is er ook nog een geschil met de Belastingdienst of er btw moet worden betaald over de verhuur van ruimten in Amare. Tot nu toe vallen de beslissingen van de dienst ongunstig uit voor de gebruikers en gemeente. Als dat zo blijft, wil de gemeente uiteindelijk de rechter om een oordeel vragen.
Als die de Belastingdienst in het gelijk stelt, levert dat een strop op van bijna 12 miljoen euro. Die kan worden uitgesmeerd over de gebruiksperiode van veertig jaar. Toch kan het hele gedoe met de Belastingdienst een negatief effect hebben van 450.000 euro per jaar voor de gemeente en 50.000 euro per jaar voor de Stichting Amare.

Problemen met garage

Naast de extra financiële tegenvallers voor Amare, is er ook nog steeds een probleem met de ondergrondse Spuigarage. Een deel van de garage kan niet worden gebruikt omdat er lekkage is. Het oplossen daarvan duurt lang, waardoor de gemeente nu eerst zelf een waterdichte laag laat aanleggen.
In de loop der jaren liepen de kosten voor de bouw ervan op van 177 miljoen euro naar 223 miljoen euro. De raadsenquêtecommissie berekende zelfs dat de kosten voor het cultuurpaleis over een periode van vijftig jaar zelfs kunnen oplopen tot maximaal 658 miljoen euro. Met de uitkomsten van de nieuwe analyse lijkt dat niet voordeliger te worden.