Passen en meten: krap centrum niet veilig bij brand, gemeente onderneemt actie

De brandweer waarschuwde dat het centrum niet goed bereikbaar is
De brandweer waarschuwde dat het centrum niet goed bereikbaar is © Sleutelstad
LEIDEN - Je moet er niet aan denken op een drukke zaterdag in Leiden: een brand in het centrum. Voor de brandweer wordt het dan een onmogelijke klus om via de krappe markt bij de brandhaard te komen. Daar moet wat aan gebeuren, daar is iedereen het wel over eens. Maar hoe, daar is discussie over.
De gemeente wil schuiven met marktkramen, de marktlui willen op hun plek blijven staan en vinden dat lantaarnpalen, paaltjes en terrassen de lastposten zijn. De gemeente gaat binnenkort met een meetlat door het centrum.
'Er moet wel iets gebeuren', zegt Soufian El Marsse eerlijk. Hij is voorzitter van de marktcommissie en erkent ook dat het te smal is op sommige delen van de Nieuwe Rijn, waar mensen zaterdags stapvoets struinen langs marktkramen.

Brandweerrapport startschot

De brandweer kwam recent met een rapport waarin de conclusie helder was: er moet iets veranderen anders kan de brandweer er in geval van brand niet door. Niet alleen marktkramen, ook terrassen en straatmeubilair staan in de weg.
'We hadden de conclusies van het brandweerrapport ook wel aan zien komen', zegt El Marsse. 'Er is wel een en ander mis, maar dat ligt zeker niet alleen aan de markt.' De marktmaestro wijst erop dat winkels en horeca ook iets met het rapport moeten.
Kramen, wandelaars en terrassen op de Leidse markt
Kramen, wandelaars en terrassen op de Leidse markt © Sleutelstad
De wagens van de visverkopers moeten als het aan de gemeente ligt van hun vertrouwde stekkie verdwijnen. Ze staan nu op het smalste stukje van de Nieuwe Rijn. Waarschijnlijk moeten ze verhuizen naar de Vismarkt bij het Stadhuisplein.
'We kunnen de uitslag van dit veiligheidsrapport niet negeren', zei wethouder Fleur Spijker, ondanks dat de visboeren zelf een list verzonnen.

Met meetlint door het centrum

Spijker kondigde ook aan dat de gemeente - naar aanleiding van de conclusies van de brandweer - met een meetlint langs alle kramen gaat. Er wordt gekeken welke kunnen blijven en welke moeten wijken. De brandweer heeft minimaal 3,5 meter doorrijruimte nodig in geval van calamiteiten.
Voor de viskramen is het krap
Voor de viskramen is het krap © Sleutelstad
Gebiedsmanager Nilles Raken hoopt dat gemeente en de markt er samen uitkomen. De huidige indeling moet als uitgangspunt dienen, vindt hij. Dat er een meetlat aan te pas komt, vindt Raken een goed idee. 'Je moet gewoon goed in kaart brengen welke plekken er zijn en welke ondernemer het beste op welke plek past.'

Lantaarnpalen en prullenbakken midden op stoep

Ook hij wijst erop dat er niet alleen naar de marktlui moet worden gekeken, iets wat dus ook in het brandweerrapport naar voren kwam. 'Het is een gedegen rapport en het is goed om te zien dat naar het hele gebied is gekeken', stelt Raken. De gebiedsmanager is met de brandweer mee geweest toen die onlangs een schouw van het gebied deed.
'Dan zie je dat het inderdaad op sommige plekken te smal is, maar ook dat dat niet alleen door de ondernemers komt. Er staan bijvoorbeeld ineens een paar lantaarnpalen en prullenbakken midden op de stoep. Daardoor kan de brandweer er sowieso al niet door.'
Ook prullenbakken en lantaarnpalen staan in de weg
Ook prullenbakken en lantaarnpalen staan in de weg © Sleutelstad
Toch ontkomen de marktmensen er zeer waarschijnlijk niet aan dat er geschoven wordt met kramen en wagens. 'Je moet de markt zoveel mogelijk in tact laten', vindt Raken. 'Mensen zijn gewoontedieren. Als ze iemand niet op z'n plek zien staan, dan zijn ze er niet, dus ik snap wel dat de markt wat huiverig is voor veranderingen.'

Samen plan maken

Marktvoorzitter El Marsse, die het gebied inderdaad 'erg krapjes' noemt, vindt dat er wel plek moet blijven voor de visverkopers op de Nieuwe Rijn.
'Je moet ze niet allemaal weghalen, dan verplaats je alleen het probleem. Een of twee kan wel, maar de rest moet dan blijven staan. Dan verdeel je ook de drukte beter over het marktterrein. Maar laten ze nou beginnen met het weghalen van het straatmeubilair, dan gaan we daarna samen een inrichtingsplan maken.'

Strijdbijl voorlopig begraven

De gemeente heeft beloofd om de markt extra te gaan promoten als de nieuwe indeling straks een feit is. Dat valt wel in goede aarde bij El Marsse. 'De markt is de trekker van de stad. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Dus de krachten bundelen is alleen maar goed.'
Het lijkt erop dat de marktcommissie de strijdbijl voorlopig dan ook begraaft. 'We zijn in goed overleg. We gaan samen met gemeente aan dat plan werken. Hopelijk zijn voor de zomer de tekeningen klaar', zegt de voorzitter van de markt.