Oorlogsslachtoffer na bijna 82 jaar geïdentificeerd

Op 4 mei 1946 vond de eerste herdenking plaats op de Waalsdorpervlakte
Op 4 mei 1946 vond de eerste herdenking plaats op de Waalsdorpervlakte © Omroep West
DEN HAAG - Een van de oorlogsslachtoffers die in 1942 werd geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte in Den Haag is na 82 jaar geïdentificeerd. Dat meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om Petrus Albertus van Dieren uit Amsterdam. Hij lag begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.
Van Dieren pleegde in de oorlog met anderen een overval op een distributiekantoor in Amsterdam. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het Oranjehotel op Scheveningen, waarna hij op 24 juli 1942 door de Duitsers werd geëxecuteerd. Hij was toen 55 jaar.
Zijn stoffelijke resten werden na de oorlog gevonden in een massagraf op de Waalsdorpervlakte. Identificatie was toen niet mogelijk, waarna hij werd begraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

DNA van nabestaande

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) achterhaalde zijn identiteit dankzij DNA van een nabestaande.
Op het ereveld liggen 103 onbekenden begraven. Meerdere organisaties - het BIDKL, de Oorlogsgravenstichting, het NFI in Rijswijk en het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen - werken nu samen om deze onbekende oorlogsslachtoffers alsnog een naam te geven.

Ruim 250 mensen geëxecuteerd

Naar schatting zijn 250 à 280 personen op de Waalsdorpervlakte in Den Haag geëxecuteerd. Veelal waren dat mensen die deel uitmaakten van het verzet of zich op andere manieren tegen de Duitse onderdrukking hadden gekeerd.
Na de oorlog werd de vlakte, in het natuurgebied Meijendel tussen Wassenaar en Den Haag, een van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen. Ieder jaar wordt er op 4 mei een herdenking gehouden voor de oorlogsslachtoffers.
Vijf verzetsmannen gaan op transport
Vijf verzetsmannen gaan op transport © Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen
In december nog kwam het Nationaal Monument Oranjehotel op Scheveningen met een oproep. Gevraagd werd naar de identiteit van vijf gevangenen op een foto. De foto is gemaakt op 8 april 1941. De vijf mannen zijn leden van De Geuzen, de eerste verzetsgroep van Nederland, en werden op transport gesteld naar concentratiekamp Buchenwald.
Na de oproep kwam er nieuwe informatie van nabestaanden. De vier mannen zijn: Leen Kop (vrijgelaten uit Buchenwald op 21 juni 1941); Jan van Leeuwerden (bevrijd uit Buchenwald op 11 april 1945); Daan Hoek (bevrijd uit Buchenwald op 6 april 1945) en Willem Assenberg (vermoord in Dachau op 1 april 1943).