Vrouw (76) raakt geld, telefoon, sieraden en elektronica kwijt aan oplichters

De verdachten die de pas gebruiken
De verdachten die de pas gebruiken © Politie
DEN HAAG - De rekeningen van een 76-jarige vrouw uit Den Haag zijn geplunderd nadat ze is opgelicht door een zogenaamde bankmedewerker. Haar pinpas is meerdere keren gebruikt in Amsterdam. Ook de telefoon, tablet, laptop en sieraden van het slachtoffer zijn gestolen. Totale schade: zo'n 10.000 euro.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 26 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
De vrouw wordt op 31 oktober gebeld door iemand die zegt van de 'recherche van de Nationale Bank' te zijn. Die vertelt dat er een briefje met haar adres- en bankgegevens is gevonden in de auto van vier verdachten van inbraak. Die zouden ook al toegang hebben tot haar rekeningen.
Het slachtoffer schrikt hier erg van, maar wordt gerustgesteld: de vrouw aan de telefoon kan helpen om haar rekeningen veilig te stellen. Daarvoor moet ze een programma downloaden, zodat de bank met haar kan meekijken op de computer en de besturing op afstand kan overnemen.
Gestolen pinpas van Haagse vrouw gebruikt in Amsterdam - Team West
Op die manier krijgt de oplichter het voor elkaar om in te loggen op internetbankieren en geld over te schrijven naar een andere rekening. En omdat de inbrekers ook haar adres zouden weten, krijgt ze het advies om haar waardevolle spullen tijdelijk veilig te stellen.
De vrouw is zo bang gemaakt en overtuigd geraakt door het verhaal, dat ze haar sieraden, fototoestel, laptop, iPad en pinpasjes met pincode in een tas doet. Die wordt vervolgens thuis opgehaald door een koerier, zogenaamd van de bank.

Op meerdere plekken gepind

Nog voordat de voordat de vrouw er achter kwam dat ze was opgelicht, is er op meerdere plekken in Amsterdam gepind met haar pas. Dat is gedaan bij een geldautomaat en een benzinestation, door twee verschillende mannen. De politie wil graag weten wie dat zijn.

Herkent u ze?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem