Nog onzeker of man (71) weer kan zien na harde vuistslagen in gezicht

De verdachten
De verdachten © Politie
DEN HAAG - Hij is nog altijd angstig, gaat niet graag naar buiten en het is nog steeds de vraag of het zicht van zijn linkeroog terug zal komen. De gevolgen van een mishandeling afgelopen zomer zijn groot voor een 71-jarige man uit Den Haag. De mannen die hem in de tram hard in zijn gezicht sloegen zijn intussen nog niet gevonden.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 26 maart. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer stapt op zaterdag 26 augustus tegen 14.30 uur bij de halte Wouwermanstraat in Den Haag in tram 9 richting Vrederust. Achterin zitten op dat moment al twee mannen tegenover elkaar. Hij vraagt of hij bij hen kan komen zitten en ze maken ruimte voor de 71-jarige man.
Tijdens de rit raken de drie met elkaar in gesprek. Het slachtoffer draagt een ketting met een kruisje en de mannen zeggen niet achter zijn christelijke geloof te staan. Het loopt uit op een discussie, die steeds hoger oploopt. Als de tram de halte Zuiderpark nadert, maken de twee aanstalten om uit te stappen.

Twee harde vuistslagen

Met de nodige woorden en bedreigingen naar de man gaan ze naar buiten, maar stappen toch weer in. De twee gaan weer op de man af en terwijl de tram verder rijdt, gaat de discussie door. Een andere reiziger probeert de gemoederen nog wat te bedaren.
Op het moment dat de tram aankomt bij de halte Loevesteinlaan, geeft een van de mannen het slachtoffer een duw en meteen daarna krijgt hij van de ander twee harde vuistslagen in zijn gezicht. Vervolgens rennen de twee weg. Ze verdwijnen in de richting van de kruising Melis Stokelaan/Loevesteinlaan.
Man breekt kaak en oogkas bij mishandeling - Team West
Het slachtoffer blijft gewond achter. Hij wordt door andere reizigers geholpen en stapt bij de volgende halte uit. In het ziekenhuis blijkt dat een gebroken kaak en oogkas heeft. De man is inmiddels geopereerd, maar moet nog een keer onder het mes.
Artsen hopen daarmee zijn zicht terug te krijgen, maar de vooruitzichten zijn niet positief. Ook gaat het mentaal nog niet goed met het slachtoffer: hij is angstig geworden en gaat niet graag naar buiten.

Specifieke getuige

De twee verdachten zijn duidelijk in beeld en de politie hoopt dat iemand ze herkent. Eerdere oproepen in Team West en Opsporing Verzocht in 2023 leverden tips op, maar die hebben nog niet naar de mannen geleid.
Ook wordt er nog een specifieke getuige gezocht: de man die vlakbij het slachtoffer in de tram zat en de gemoederen nog probeerde te sussen. Hij droeg een blauwe jas, een wit overhemd met donkere strepen en een grijze broek.

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem