Bloemen voor paus gezegend en onderweg naar Vaticaan

Bloemen voor Vaticaanstad gezegend in Keukenhof
Bloemen voor Vaticaanstad gezegend in Keukenhof © ANP
LISSE - Met het slaan van kruisjes en het besprenkelen van wijwater zijn dinsdag duizenden bloemen voor de paus gezegend. Daarna ging de kleurenpracht vanuit Keukenhof in Lisse onderweg naar het Sint-Pietersplein in Rome. Daar spreekt paus Franciscus met Pasen de zegen urbi et orbi - 'voor de stad en de wereld' - uit.
Hans van den Hende, bisschop van het bisdom in Rotterdam - waar Lisse ook onder valt - tekende voor de zegening in Keukenhof. Daarna gingen de bloemen op reis. Al sinds 1986 zorgt transportbedrijf Van der Slot uit Noordwijkerhout ervoor dat de bloemenpracht op tijd in Vaticaanstad is.
Dit jaar mogen Evert van Amerongen en Dirk den Hartog namens het vervoersbedrijf de bloemen naar Rome rijden. Evert van Amerongen: 'Elk jaar worden er door ons bedrijf chauffeurs gevraagd voor deze bijzondere rit en dit jaar viel ons de eer te beurt. Daar hoefden we geen moment over na te denken.'
Bekijk hier de zegening in Keukenhof:
Gezegende bloemen onderweg naar Rome
Dit jaar voeren paars, geel en wit de boventoon in de bloemenpracht. Bolbloemen zijn de basis van het arrangement, waarbij de gerbera dit jaar de hoofdbloem is. Een van de schenkende tuinders is Meijer Roses uit Pijnacker. Het bedrijf levert 1200 rozen en de delphiniums (riddersporen) komen van N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout.
In Rome staat een team vrijwilligers onder leiding van hoofdarrangeur Piet van der Burg klaar om de bloemen te verzorgen. Zij hebben dagen nodig om onder andere meer dan 21.000 tulpen en narcissen over een lengte van 465 meter langs de trappen naar de Sint-Pieter aan te brengen. Ruim 170 vierkante meter van het Sint-Pietersplein wordt versierd met bloemstukken. Wereldwijd zullen een miljard televisiekijkers er getuige van zijn als de paus op paaszondag het woord neemt.