Verdachte doodsteken Krijn in Bakkerij Leiden verplicht om naar rechtbank te komen

De steekpartij was in dit pand aan de Oude Rijn in Leiden
De steekpartij was in dit pand aan de Oude Rijn in Leiden © Regio15
LEIDEN - Moordverdachte Tareq S. wordt door de rechtbank verplicht om de komende inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen hem bij te wonen. Hij wordt ervan verdacht in juli vorig jaar in diaconaal centrum De Bakkerij in Leiden de 66-jarige Krijn Schoonderwoerd te hebben doodgestoken. Ook twee anderen mensen werden neergestoken, zij raakten gewond.
De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 11 juni. Dinsdag besloot de rechter bij een tussentijdse zitting, waarbij S. niet aanwezig was, dat hij bij die inhoudelijke behandeling verplicht aanwezig moet zijn. Tot die tijd blijft de man in voorarrest.
S. koos er bij eerdere zittingen over de fatale steekpartij ook al voor om in zijn cel te blijven. Daarom besloot de rechter dat er een zogenoemd 'bevel medebrenging' komt voor de inhoudelijke behandeling in juni. Met zo'n bevel wordt de verdachte verplicht om naar de zitting te komen.
© Theresa Hartgers
De verdachte is de afgelopen tijd onderzocht in het Pieter Baan Centrum op psychische stoornissen, zo bleek dinsdag op de tussentijdse zitting. De uitkomst daarvan is nog niet bekend.
De rechtbank heeft op 5 februari in Leiden een zogenaamde schouw gehouden, een reconstructie, in het diaconaal centrum om een goed beeld te krijgen van het verloop van de fatale steekpartij. Volgens de rechter was dat een 'goede exercitie'.

Aanspreekpunt doodgestoken

De fatale steekpartij gebeurde op vrijdag 14 juli bij het diaconaal centrum De Bakkerij in het centrum van Leiden. De 66-jarige Krijn Schoonderwoerd, die functioneerde als het aanspreekpunt bij de receptie, overleefde de aanval niet. De steekpartij zorgde voor veel verdriet in de Sleutelstad.
Een paar uur na de steekpartij werd een 39-jarige man aangehouden. Hij werd een aantal dagen later weer vrijgelaten, omdat hij niet de verdachte bleek te zijn. Pas daarna arresteerde de politie de 38-jarige Tareq S. als verdachte van voor de fatale steekpartij.
Lees meer over de fatale steekpartij in de Bakkerij in Leiden in ons dossier