OM legt zich neer bij vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

De 27-jarige Carlo Heuvelman
De 27-jarige Carlo Heuvelman © Memori
WADDINXVEEN - Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil. B (22) en twee medeverdachten uit Hilversum vrij van doodslag op de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen.
Volgens het OM heeft cassatie geen zin omdat in zo'n procedure de Hoge Raad controleert of het gerechtshof het recht en de wet juist heeft toegepast, maar de inhoud of bewijzen van de strafzaak worden niet opnieuw bekeken.
Het hof legde B. een celstraf op van 32 maanden, waarvan drie voorwaardelijk voor openlijk geweld en twee pogingen tot doodslag. Het OM had een celstraf van tien jaar geëist tegen B., die eerder door de rechtbank was veroordeeld tot zeven jaar cel. De rechtbank achtte hem destijds wel schuldig aan doodslag.
Carlo Heuvelman uit Waddinxveen werd in de nacht van 13 op 14 juli 2021 in elkaar geslagen op het Spaanse eiland Mallorca. Hij bezweek vier dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen van hersenletsel. Ook zijn vrienden zijn mishandeld, evenals mannen uit een andere vriendengroep. In de zaak stonden zeven verdachten terecht.
Het OM had in hoger beroep voor de twee medeverdachten, Mees T. (20) en Hein B. (20), gevraagd om vrijspraak voor doodslag vanwege gebrek aan bewijs. Het hof legde hen respectievelijk veertien maanden cel, waarvan vijftig dagen voorwaardelijk en vijftien maanden cel, waarvan 118 dagen voorwaardelijk op. Ze zaten de celstraffen al in voorarrest uit.
Het OM stelde vooraf dat het hoger beroep nodig was om vragen te beantwoorden wat er precies was gebeurd op Mallorca, omdat geen van de verdachten uit de vriendengroep van B. zei te weten wie verantwoordelijk is voor de dood van Carlo.

Vragen onvoldoende beantwoord

'Die vragen zijn in dit hoger beroep onvoldoende beantwoord. Dat is voor alle betrokkenen verdrietig', zei de OM-woordvoerster eerder. Toch blijft cassatie dus uit, omdat die vragen dan nog steeds onbeantwoord zullen blijven.
Lees alles over de fatale mishandeling op Mallorca in ons dossier.