'Eierdoos' langs A4 staat al jaren te verkrotten, wat gebeurt er mee?

Het Sijthoff-gebouw langs de A4 bij Rijswijk
Het Sijthoff-gebouw langs de A4 bij Rijswijk © Omroep West
DEN HAAG - Wie over de A4 bij Rijswijk rijdt, kan 'm niet missen: het verpauperde kantoorgebouw waar ooit in rode koeienletters 'Haagsche Courant' op prijkte. Deze betonnen bunker, het Sijthoff-gebouw, heeft al zeker vijftien jaren geen functie meer. Alleen zwervers, krakers en andere ongenode gasten komen er nog over de vloer. Hoe ziet de toekomst eruit?
Het was in 1981 groot feest, toen prins Claus de blokkentoren officieel opende. Ooit zetelde het hoofdkantoor van de Sijthoff Pers, een uitgever van onder andere de Haagsche Courant, in de eierdoos. Hier bevond zich ook de grote krantenredactie. In de schaduw van het kantoor lag de drukkerij.
Dat was toen. Wie er nu voorbij rijdt ziet dat zo'n beetje iedere week de teksten achter de ramen veranderen. De ene keer is er een aanklacht tegen demissionair premier Rutte te lezen ('Rutte = game over'), de andere keer hangt er een omgekeerde Nederlandse vlag. Nu valt er iets over 'komt goed' te ontcijferen.
Het Sijthoff-gebouw is compleet in verval geraakt:
'De huidige situatie is bedroevend', concludeert ook de projectontwikkelaar die met het verkrotte kantoorgebouw aan de slag gaat. Maar het komt goed. Vanuit de gemeente Rijswijk is de opdracht meegegeven om er woningen te bouwen, een hotel met kantoren en een algemene impuls van het gebied, met restaurants.
Op dit moment wordt er voor dit zogenoemde Havenkwartier gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Daarvoor zijn diverse onderzoeken nodig en vindt er veel overleg plaats. Wel is het zo dat er in de schetsplannen bijna 700 koopwoningen en 1850m2 aan commerciële ruimten zijn opgenomen. Ook een ondergrondse parkeergarage voor circa 700 auto's zal niet ontbreken.
Zo komt de omgeving eruit te zien:
Het iconische Sijthoff-gebouw zelf wordt ontwikkeld tot een hotel en kantoren, met daaromheen 240 parkeerplekken. Er wordt gesproken van een mijlpaal, want de gemeenteraad van Rijswijk staat positief tegenover de plannen. Wel zijn er afgelopen zomer een paar wijzigingen gevraagd, die vooral over het groen en de hoogbouw gingen.
De koopwoningen komen rondom drie binnentuinen te liggen. Deze drie woontorens worden 50, 70 en 120 meter hoog. De huizen variëren straks van 2-kamerwoningen en stadswoningen tot ruime 4-kamerwoningen en luxe penthouses.
Eerder werd gesproken over een bouwstart in 2025, maar het is nog maar de vraag of dat realistisch is. Een overeenkomst met de gemeente Rijswijk is nog niet ondertekend en er zullen nog verdere juridische procedures doorlopen moeten worden. Een project van de lange adem dus.
Tot die tijd blijven het Sijthoff-gebouw en de omliggende omgeving afgesloten met hekken, al worden deze geregeld opengebroken. Vaak het werk van krakers die dan in de eierdoos overnachten. Of er met een graffitispuit aan de slag gaan.