Twee betonnen torens plotseling in duinen: 'Verschrikkelijk lelijk'

De twee torens verrezen plotseling in de duinen van Wassenaar
De twee torens verrezen plotseling in de duinen van Wassenaar © Omroep West
DEN HAAG - Ruim twee maanden geleden stonden ze er ineens: twee wankel uitziende, metershoge betonnen torens, middenin het duinlandschap van Wassenaar. Een te vroege 1 april grap? Een geïmproviseerde poging tot betaalbare huisvesting? Nee hoor: het is een kunstwerk dat daar staat op verzoek van museum Voorlinden. Maar niet iedereen lijkt de torens te waarderen.
Het kunstwerk is afkomstig van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. De 15 en 17,5 meter hoge torens staan symbool voor afbraak en wederopbouw. Op de ene toren balanceert een boot, op de ander een stapel boeken.
De naam van het kunstwerk, Jericho, verwijst naar de historische stad in Palestina. In de Bijbel wordt de val en wederopbouw van die stad omschreven. 'De kunstenaar ziet een zekere schoonheid in ruïnes', omschrijft museum Voorlinden. Maar daarover blijken de meningen te verschillen.
Over de schoonheid van de torens lijken de meningen te verschillen
Over de schoonheid van de torens lijken de meningen te verschillen © Omroep West
'Verschrikkelijk lelijk', zegt een man die donderdagochtend door de duinen wandelt met zijn hond. 'Je moet kunstwerken niet in een Natura2000-gebied zetten. Het is hier voor de dieren en ik vind niet dat je hier nog meer publiek naartoe moet trekken.'

Verbazing

En hij is niet de enige. Ook binnen de Wassenaarse politiek werd verbaasd gereageerd op het plotseling verrijzen van de torens. Er was op dat moment namelijk nog geen sprake van een aangevraagde omgevingsvergunning vanuit het museum om het bouwwerk te plaatsen.
Uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66 en Hart voor Wassenaar blijkt dat de omgevingsvergunning pas vijf dagen ná het plaatsen van de torens is aangevraagd. Volgens verantwoordelijk wethouder Wim Koetsier was de gemeente wel al langer in gesprek met het museum.

Londen, Parijs, Wassenaar

Met het plaatsen van het kunstwerk wil de gemeente 'de diversiteit aan activiteiten en de representatie van Wassenaar - ook op cultureel gebied - bevorderen'.
'Dit kunstwerk heeft eerder in de wereldsteden Londen en Parijs gestaan. Gelet op de unieke gelegenheid om dit kunstwerk in onze gemeente tijdelijk te mogen exposeren heeft het college op 12 september 2023 besloten om onder strikte voorwaarden het plaatsen van het kunstwerk toe te staan.'

Voorwaarden

Zo moest het museum voorafgaand aan de bouw de constructie laten toetsen, aantonen dat er geen risico was dat lood of andere metalen konden uitspoelen in het grondwater, een ecologisch onderzoek laten uitvoeren én de vanuit de provincie benodigde natuurtoetsen aanvragen.
Museum Voorlinden heeft een verzoek ingediend om de torens langer te laten staan. Die aanvraag, evenals de omgevingsvergunning-aanvraag, is volgens de wethouder nog in behandeling.