Sloot volgestort met zand om verzakte dijk te verstevigen

Gedempte sloot naast verzakte dijk
Gedempte sloot naast verzakte dijk © Hoogheemraadschap van Delfland
MAASLAND - Al een paar dagen zijn loonwerkers bezig om een sloot langs de Molenweg (N468) in Maasland te dempen, omdat de dijk daar aan het verzakken is. Bij daglicht is goed te zien dat een deel van de sloot volgestort is met zand. Het werk gaat tot in het paasweekend door.
Eerder deze week zijn er verschuivingen in de dijk in Midden-Delfland ontdekt, weet Chris Woltering van het Hoogheemraadschap van Delfland. 'Daardoor zijn er scheuren in het wegdek ontstaan.' Uit inspecties bleek dat direct ingrijpen nodig was en is een deel van de naastgelegen sloot gedempt.
Mogelijk heeft het natte weer van de afgelopen maanden voor de problemen gezorgd. 'Daardoor kan de dijk verzadigd raken en de situatie verergeren', legt Woltering bij de WOS uit. Het vullen van de sloot met zand zorgt voor tegendruk, zodat de boel weer veilig wordt.
Het werk aan de dijk gaat onverminderd door:
In het land liggen buizen om water met elkaar ter verbinden, zogenoemde duikers. Later komt er nog een kleilaag op de gedempte sloot en wordt erachter een nieuw waterkanaal gegraven. 'Daardoor krijg je opnieuw tegengewicht en heb je een hele veilige oplossing voor de toekomst.' Tijdens de werkzaamheden is het nodig om de Molenweg 's nachts helemaal af te sluiten.
Overigens was de zwakke plek al langer bekend bij het waterschap en deze zit ook in het verbeterplan voor de N468. Tussen Maasland en Schipluiden moet de weg behoorlijk op de schop. Door de slechte staat van de dijk, mogen voertuigen zwaarder dan 20 ton eigenlijk al meer niet over de weg rijden.

Ontheffing voor melkwagens

Volgeladen melkwagens zijn vaak een stuk zwaarder. Die hebben een ontheffing om over de N468 te rijden. De weg is na de reconstructie geschikt voor vrachtwagens met een gewicht van 40 ton, maar de beperking blijft 20 ton. Het werk begint nog voor de zomer.