Snackbar na 40 jaar dicht: 'We wisten soms eerder van scheiding dan de man zelf'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
HILLEGOM - Al 40 jaar is het een begrip in Hillegom: Smultaria 't Pleintje. De snackbar wordt al jaren gerund door het echtpaar Marja en Nico Klinkenberg, maar zaterdag stoppen ze. Het is na zoveel jaar wel mooi geweest, vinden ze. In die tijd hebben ze veel Hillegommers gesproken. 'Soms wisten wij eerder van een scheiding dan de betreffende man zelf', lacht Nico.
De snackbar aan het Henri Dunantplein wordt al 40 jaar gevonden door Hillegommers, Marja en Nico hebben het altijd naar hun zin gehad in hun eigen zaak. Ze hebben meerdere generaties snacks mogen serveren. 'De kinderen die toen zestien waren, zijn nu opa en oma. Daarvan staan de kleinkinderen al bij ons voor de neus', vertelt Nico.
Al die tijd maakten ze ook praatjes met mensen in de zaak. 'Soms wisten wij al dat een stel ging scheiden, terwijl die vent het nog geen eens wist', lacht Nico terwijl Marja hard meelacht. Die gezelligheid gaan ze wel missen.

'Ik eet nog elke dag patat'

Dat geldt ook voor hun klanten. 'Ik vind het verschrikkelijk', treurt een man die nu het nog kan een hapje komt halen bij de snackbar. 'Zonde, waar moeten we nu heen', vraagt een ander zich af.
'Ik zou graag zien dat ze doorgaan', zegt nog een andere bezoeker van de snackbar. Maar die hoop kan hij opgeven, want Nico en Marja stoppen echt. 'De tijd is rijp.'
Nico en Marja in hun snackbar
Nico en Marja in hun snackbar © Bollenstreek Omroep
Ook zijn ze blij dat hun kinderen de zaak niet overnemen. 'Als het dan druk wordt, is het al gauw: pa, kan je even helpen? Dan zitten we alsnog nog in de zaak.' Marja vult aan: 'Als er een ziek wordt, dan moet je er weer gaan staan. Daar hebben we geen zin in.'
Waar Nico en Marja wel nog zin in hebben, is patat. Ondanks al die jaren boven de frituur te hebben gehangen. 'Ik eet nog steeds elke dag patat. Ik ben verslaafd aan m'n eigen spullen', vertelt de snackbarhouder.

Wat gebeurt er met het pand?

Wat er met het pand gaat gebeuren, is niet bekend. De zaak gaat leeg en het pand wordt gehuurd. Het is aan de verhuurder om er een nieuwe bestemming voor te vinden.
Voor hun pensioen heeft het stel grootse plannen. Zo zijn ze van plan om op de motor een rondreis door Tsjechië te maken. Daar hebben ze de afgelopen decennia niet de tijd voor gehad.