Kweker haalt bakzeil met vergunning voor woonunits arbeidsmigranten

Kweker haalt bakzeil met vergunning voor woonunits arbeidsmigranten
Kweker haalt bakzeil met vergunning voor woonunits arbeidsmigranten
'S-GRAVENZANDE - De gemeente Westland heeft een aantal aanvragen voor de huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van een tuinder terecht afgewezen. Een amarylliskweker uit 's-Gravenzande tekende daar protest tegen aan, maar krijgt ongelijk van de rechtbank.
Alweer twaalf jaar geleden kreeg de bloementuinder bij wijze van uitzondering een vergunning om voor vijf jaar arbeidsmigranten te huisvesten in woonunits, die bij huizen op de tuinbouwgrond werden geplaatst. In 2017 vroeg de kweker om verlenging van deze omgevingsvergunningen.
Het college van Westland heeft de aanvragen afgewezen, ook na meerdere bezwaren van de tuinder. Ook de rechtbank en de Raad van State stelden de gemeente in het gelijk.
Woonunits bij de tuinder in kwestie
Woonunits bij de tuinder in kwestie © Omroep West
Verder wenste de tuinder 24 tot 26 personen in de woonunits te huisvesten, terwijl de gemeente een maximum van 20 personen heeft gesteld, zodat er op een normale manier in de portacabins gewoond kan worden.
'Dat het college in het verleden wel tijdelijk omgevingsvergunning(en) heeft verleend voor de woonunits, betekent tot slot niet dat het college gehouden was dat nu weer te doen', concludeert de rechtbank.

Rechtszaken over dwangsommen

Het is niet duidelijk of en wanneer de tuinder de units laat weghalen. Eerder is gedreigd met dwangsommen, maar ook daar werd beroep tegen aangetekend.