Bloedhitte bleef uit, daarom (nog) geen files, heethoofden en overlast op Scheveningen

Overvolle prullenbak na drukke stranddag
Overvolle prullenbak na drukke stranddag © ANP
DEN HAAG - De maatregelen die in de zomer moeten leiden tot minder overlast op Scheveningen en Kijkduin hebben duidelijke verbeteringen gebracht. Politieke partijen in Den Haag reageren positief op de stappen die de gemeente sinds 2020 heeft gezet om wanordelijkheden, overlast en files aan de kust tegen te gaan. Alleen was de afgelopen zomer aan de koele kant. Daarom wacht de gemeenteraad nog op een echte stresstest.
In 2020 trokken massa's mensen naar de kust. Gevolg: lange files waarbij verkeersregelaars werden lastig gevallen, bewoners klaagden over straatraces en toeristen die op het strand sliepen en troep op straat achterlieten.
Dieptepunt was de dood van een 19-jarige jongen. Hij overleed na een steekpartij bij de Pier, waar een drillrapruzie aan voorafging. De gemeenteraad kwam naar aanleiding van deze gebeurtenissen ook eerder terug van reces om stappen te ondernemen.

Extra toezichthouders

Met de komst van het Actieplan Kust is de rust teruggekeerd aan zee. Het verkeer wordt beter geregeld, onder andere door middel van een focus op openbaar vervoer en fietsverkeer, en om de openbare veiligheid te verbeteren worden extra boa's en stewards ingezet.
'Het werpt zijn vruchten af, het gaat nu echt beter dan voorheen', zegt VVD-raadslid Rutger de Ridder tijdens een commissiedebat over het actieplan voor dit jaar. Waar raadsleden vaak kritiek hebben op wethouders, was de sfeer deze week positiever.

Bewoners beter betrokken

'We zijn bezig met een omslag van de grote problemen in 2020 naar het vinden van een balans in 2024', stelt De Ridder. Ook bewoners worden sindsdien beter betrokken bij de stappen die de gemeente zet.
'Hart voor Den Haag kwam toen met een motie dat bewoners beter betrokken moeten worden bij dit proces', zegt D66-raadslid Dennis Groenewold. 'Dat heeft het college echt goed aangepakt.'
Drukte op Scheveningen
Drukte op Scheveningen © ANP
Toch blijft er nog steeds ruimte voor verbetering. Zo vragen verschillende raadsleden zich af of er wel voldoende parkeerplekken voor fietsen zijn. Op piekdagen is de aanloop van fietsen groot en deze blokkeren soms wegen en paden.
Ook is de openbare orde nog een punt van discussie. Hart voor Den Haag en de VVD spreken over problemen rondom de Pier. 'De Pier wordt geterroriseerd door groepen jongeren die clusteren', zegt Hart voor Den Haag-raadslid Coen Bom. De Ridder spreekt over 'groepen die zich ophouden rond de Pier en daar voor overlast zorgen.'

'D66-gelul'

De opmerkingen van de raadsleden zorgen voor discussie in de raad. De Ridder spreekt over 'groepen uit delen van de samenleving' en noemt het wegkijken hiervan 'D66-gelul'. Een opmerking die verkeerd valt bij Groenewold. 'Het probleem is overlast, dat heeft niks te maken met iemands achtergrond.'
Bom geeft ook aan dat er zorgen zijn over de slechte publiciteit rondom Scheveningen Dat ziet ook burgemeester Jan van Zanen. 'We moeten ons bewust zijn van de negatieve effecten van communicatie, ook van onszelf. Als een raadslid spreekt over terreur, komt dat de volgende dag weer in de krant.'

Strand populair onder jongeren

De oorzaak van de onrust ligt vooral in de aantrekkelijkheid van de kust, stelt de burgemeester. 'De oorzaak is dat hier jongeren wonen en het strand populair is', zegt de burgemeester.
'In een werkgroep wordt nu onderzocht hoe we de omgeving rondom de Pier zo kunnen inrichten dat het minder aantrekkelijk wordt om hier te verzamelen.' Ook vraagt de burgemeester opnieuw om meer flexibele camerabewaking die hij op piekdagen bij de Pier kan inzetten.

Echte hitte moet nog komen

Ondanks de positieve woorden van de raadsleden, die de burgemeester zelf ook deelt, is Van Zanen nog wel huiverig om het actieplan helemaal als succes te bestempelen. Dit omdat de afgelopen zomer nog wat tam was.
'Iedereen is best tevreden, maar een echt hete zomer hadden we vorig jaar niet', zegt Van Zanen. 'De echte test is hoe goed dit bij een hele hete zomer met code oranje of rood werkt.'