Gedupeerden willen massaal andere woning na aanhoudende lekkages wooncomplex

Het nieuwbouwcomplex
Het nieuwbouwcomplex © Omroep West
VOORHOUT - Meer dan tweederde van de toekomstige bewoners van nieuwbouwcomplex Lilium in Voorhout wil een andere (tijdelijke) woning. Dat blijkt uit een inventarisatie van woonstichting Stek. Sinds de oplevering van Lilium zijn er aanhoudende lekkages waardoor een deel van de appartementen na driekwart jaar nog steeds niet is opgeleverd.
Al sinds de oplevering van de onderste drie verdiepingen van het wooncomplex, halverwege 2023, zijn er lekkageproblemen aan de buitenkant het gebouw. Hierdoor hoopt zich vocht op in de muren en ontstaat er binnen schimmelvorming. De bovenste twee verdiepingen met 24 sociale huurappartementen zijn daarom nog altijd niet opgeleverd.
De bouwer van het wooncomplex -Ouwehand Bouw uit Katwijk- probeert sindsdien het lekkageprobleem op te lossen, maar ondanks veel onderzoek en testen lukt dat maar niet.

Dakloos of tussenwoning

De gedupeerden -die ten einde raad zijn- vroegen enkele weken geleden de gemeente om hulp. Ze schreven de gemeenteraad: 'Verschillende toekomstige bewoners zijn op dit moment dakloos of betalen extreem veel geld aan een tussenwoning omdat Stek geen alternatieven biedt'. Woonstichting Stek is zowel eigenaar als verhuurder van de appartementen in het nieuwbouwcomplex.
De mensen hebben de woning in Lilium verkregen via een loting. Als ze nu een woning moeten vinden in de sociale huurmarkt, gaat dat een lastig verhaal worden, gaven ze eerder aan. Zeker omdat de gedupeerden geen voorrang hebben als ze zich inschrijven voor een andere huurwoning, zeggen de getroffenen in een gezamenlijke brief een aantal weken geleden.

Alternatief

De gemeenteraad drong er op aan dat Stek zich zou inspannen om passende, alternatieve woonruimte voor de betrokkenen te zoeken en waar nodig een voorrangsregeling toe te passen. Woonstichting Stek gaat nu actief bemiddelen bij de zoektocht naar andere woonruimte voor gedupeerden die dat willen.
De woonstichting laat in een reactie weten dat ze een vrijkomende woning van Stek in de gemeente Teylingen die binnen de huurprijsklasse en de inkomenseisen past, rechtstreeks kunnen aanbieden. Deze komt dan niet op de website van hureninhollandrijnland. 'Dit maatwerk is afhankelijk van wat er aan woningen beschikbaar komt. Wij hebben geen invloed op wie de huur opzegt. Het is dus op voorhand niet te zeggen welke woningen we kunnen aanbieden', zegt Stek. De woonstichting wil het officieel geen voorrang op de woningmarkt voor de gedupeerden noemen.

Maatwerk

De toekomstige huurders zijn persoonlijk benaderd en iets meer dan tweederde heeft aangegeven gebruik van deze regeling te willen maken. Een kandidaat bepaalt zelf of een aangeboden woning een tijdelijke oplossing is of dat de huurder er blijft wonen.
Woonstichting Stek: 'Ieder keuze heeft voordelen en nadelen. Die afweging kan iemand zelf het beste maken. Twee keer verhuizen is intensief en geeft extra kosten. Maar als de situatie erom vraagt, kan een tijdelijke ander woning heel goed passen.'

Alsnog naar Lilium

De mogelijkheid om later naar de Lilium te verhuizen blijft bestaan. Alle kandidaten worden bij de oplevering als eerste gevraagd of zij het appartement nog willen. Op dat moment kan iemand alsnog besluiten naar Lilium te verhuizen.
Raadslid Ruben Kroeze van D66, die een motie indiende om de gedupeerden te helpen bij het vinden van een andere woning, is blij met recente ontwikkelingen. 'Deze mensen leven al heel lang in onzekerheid en daar moet een einde aan komen. We hopen dat voor degenen die dat willen snel een andere woning is geregeld.'
Woonstichting Stek heeft uitleg gegeven over het lekkageprobleem bij nieuwbouwcomplex Lilium. Stek geeft aan dat er in de gevel panelen zitten die de hoogte van een verdieping hebben. Die panelen zijn massief samengesteld. Onder sterke regen- en windbelasting, kan er water tussen de panelen komen. Dit is op zich niet erg, zolang alles maar volledig naar buiten 'afwatert'. Dat laatste is bij Lilium niet het geval. Een deel van het water vindt een weg in de naden tussen de panelen en komt zo naar binnen. <br/>In de naden zijn inmiddels meerdere soorten aanpassingen gedaan. Daarmee is het probleem kleiner geworden, maar tot nu niet geheel opgelost. Er wordt nog steeds getest. Tot er een oplossing is, worden de getroffen appartementen niet verhuurd.