Man aangehouden voor belastingfraude, ruim één miljoen euro in beslag genomen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
DEN HAAG - Een 30-jarige man uit Den Haag is door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) aangehouden op verdenking van belastingfraude. Daarbij is er beslag gelegd op 100.000 euro aan contant geld, drie vermoedelijk dure horloges en ruim 1 miljoen euro op bankrekeningen. Ook werd zijn digitale en fysieke administratie ingenomen.
Het onderzoek begon naar aanleiding van een controle van de douane. De verdachte is eigenaar van een groothandel in voedingsmiddelen waaronder vruchten- en groentesappen en limonades. Voor de inkoop van dat soort dranken moet verbruiksbelasting betaald worden, maar dat deed hij niet.
In de periode van begin 2022 tot eind 2022 zou de verdachte nauwelijks verbruiksbelasting hebben afgedragen, terwijl hij wel goederen inkocht waar dat voor moest. Via vervalste documenten zou de man ook nog eens teruggaven van verbruiksbelasting hebben geclaimd.

Gesjoemel met omzetbelasting

Ook met de omzetbelasting zou de Hagenaar hebben gesjoemeld door het doen van onjuiste aangiften. Een administratieve controle van de douane wees uit dat meerdere leveringen aan buitenlandse partijen nooit hadden plaatsgevonden.
In plaats daarvan verkocht de verdachte de goederen in Nederland en meldde hij die omzet niet in zijn aangiften. Daardoor droeg hij minder belasting af. De FIOD schat de totale belasting die de staat daardoor is misgelopen op meer dan één miljoen euro.

Doorzoekingen

Naar aanleiding van het onderzoek werden een woning, vier bedrijfspanden en een safeloket in Den Haag en één woning in Katwijk doorzocht. De FIOD heeft de man op 20 maart aangehouden.
De verdachte is vrijdag 22 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest van de man met veertien dagen verlengd.