Festival zeven weken voor aanvang gecanceld wegens 'nieuw beleid' van gemeente

Haagse Wereld Hapjes 2023
Haagse Wereld Hapjes 2023 © Casper van Dort
DEN HAAG - Het culinaire festival Haagse Wereld Hapjes, dat met Pinksteren aan de Lange Voorhout in Den Haag zou staan, is zeven weken voor aanvang gecanceld door de organisatie. Volgens organisator Lisette Ernens heeft dat te maken met het nieuwe beleid van de gemeente rondom de op- en afbouwtijden.
Al zeven jaar lang wordt er tijdens het festival genoten van gerechten uit keukens van over de hele wereld, onder begeleiding van livemuziek en dans. Een gezellige boel dus, maar dit jaar niet. Via Instagram deelt het festival het teleurstellende nieuws.
'Met pijn in ons hart zijn wij genoodzaakt om ons Haagse culinaire festival Haagse Wereld Hapjes te annuleren. Wegens het nieuwe beleid van Gemeente Den Haag hebben wij vooralsnog geen vergunning. Buiten het feit dat dit een groot risico met zich meebrengt, is het voor ons onmogelijk om binnen zeven weken een festival neer te zetten zoals jullie van ons gewend zijn.'
Live muziek tijdens Haagse Wereld Hapjes 2023
Live muziek tijdens Haagse Wereld Hapjes 2023 © Casper van Dort
Dat 'nieuwe beleid' is een verandering van regels voor de op- en afbouwtijd. Die mag volgens de gemeente Den Haag namelijk nog maar twee uur duren.
'Vorig jaar juni 2023 heb ik een vergunning aangevraagd', legt Ernens uit. 'Pas afgelopen februari kreeg ik een brief met een voorlopige weigering omdat wij drie opbouw- en drie afbouwdagen nodig hadden.'

Markt, géén festival

Het klinkt onmogelijk om een festival in twee uur op te zetten, en dat is het ook. De nieuwe regel geldt daarom eigenlijk alleen voor markten, en dat is hoe de gemeente de Haagse Wereld Hapjes ziet. Tot verbazing van Ernens. 'Het argument was dat wij hoofdzakelijk eten verkopen, terwijl we constant muziek en entertainment hebben. Wat maakt ons anders dan het Embassy Festival?'
Na de weigering in februari probeerde Ernens om een ontheffing te krijgen voor de op- en afbouwtijden. Die werd na heel wat contactverzoeken telefonisch verleend. 'Maar ik wilde dat zwart op wit hebben', zegt Ernens. Nu ze die zeven weken voor de start van het festival nog niet heeft ontvangen, is ze genoodzaakt om de stekker uit het festival te trekken.

Annuleringskosten vallen mee

Aan het cancelen van het festival zitten voor Ernens gelukkig geen enorme annuleringskosten verbonden. Er kon immers nog niks geregeld worden voor de vergunning er lag.
'Ik wilde de vaste leveranciers ook op tijd informeren zodat zij hun spullen ergens anders kwijt kunnen. We hadden dit jaar wel twee Muziek Caravans gehuurd. Daar gaan mensen altijd helemaal op los. Die weet niet of het nu nog lukt om iets anders te vinden voor Pinksteren.'
Voor het festival van dit jaar was de populaire Muziek Caravan twee keer besteld
Voor het festival van dit jaar was de populaire Muziek Caravan twee keer besteld © Casper van Dort
Nadat het Algemeen Dagblad eerder deze week vragen bij de gemeente stelde over het festival, werd Ernens opnieuw benaderd door een ambtenaar. 'Dat ze er spoed achter zouden zetten, en of het nog zou kunnen als ik dinsdag de vergunning had', vertelt ze.
Maar dat was geen optie. Voor Ernens was het alles of niets. 'Ik kan niet in zo'n korte tijd een volledig festival neerzetten zoals mensen van ons gewend zijn. Je hebt toch een naam opgebouwd', verklaart ze. 'Ik wil het volgend jaar echt wel weer doen, want het is gewoon een geweldig evenement. Maar dan wel onder duidelijk voorwaarden', verzucht ze.