Kilometers omrijden: raad besluit dat weg definitief dichtgaat

De Ziendeweg langs de rivier de Ziende tussen Zwammerdam en Nieuwkoop wordt definitief autovrij
De Ziendeweg langs de rivier de Ziende tussen Zwammerdam en Nieuwkoop wordt definitief autovrij © ANP
NIEUWKOOP - De afsluiting van de Ziendeweg tussen Zwammerdam en Nieuwkoop voor gemotoriseerd autoverkeer is definitief. Een meerderheid van de Alphense raad stemde donderdag vóór de afsluiting.
Het voornemen om de weg tussen Zwammerdam en Nieuwkoop af te sluiten, viel niet in goede aarde bij bewoners. Het ongemak onder de verschillende kampen speelt al jaren. Zo demonstreerde vorige week een groep boze burgers tegen de sluiting van de weg.
Eerder richtten zij al de stichting Eymbert op, verwijzend naar Eymbert Jansz, degene die de weg in de zeventiende eeuw aanlegde. Volgens hen zorgt afsluiting van de weg vooral voor kilometers ver omrijden. De stichting pleit voor de aanleg van een vrij liggend fietspad naast de Ziendeweg, maar zover komt het dus niet.

'Geen verstoorde relatie met Nieuwkoop'

Voorstanders benadrukken vooral dat auto's op de weg - die populair is onder fietsers - voor onveilige verkeerssituaties zorgen. Daarnaast zou er zonder gemotoriseerd verkeer op de Ziendeweg meer rust in het gebied komen.
'We kijken terug op een goede en inhoudelijke commissiebehandeling', zei wethouder Relus Breeuwsma donderdag tijdens de Alphense raadsvergadering. Van een verstoorde relatie met de gemeente Nieuwkoop - waar men tegen het besluit om de weg te sluiten is - is volgens hem geen sprake. 'We hebben een goede en open lijn met het college van Nieuwkoop', benadrukte de wethouder.

Weg wordt bromfiets-/fietspad

Met de sluiting van de weg wordt een gedeelte van de Ziendeweg in Zwammerdam aangewezen tot bromfiets-/fietspad. Het college van Alphen is 'enthousiast' over de proef waarbij de weg gesloten werd voor gemotoriseerd autoverkeer en zag geen aanleiding om tot een ander voorstel te komen.
Ook liet het college 'aanvullend onderzoek' uitvoeren. 'De uitkomsten van dit onderzoek geven ook geen aanleiding om tot een ander voorstel te komen.'

Ziendeweg was al eerder maanden dicht

De sluiting van de weg laat zich het best omschrijven als een hobbelige route. In april 2022 werd de weg al eens tijdelijk voor negen maanden gesloten voor autoverkeer. De gemeente Alphen plaatste toen een paal met camera om te controleren of automobilisten en motorrijders zich aan de afsluiting hielden. Deze werd ruim een maand na plaatsing vernield.