Paasontbijt in Gouda met 2500 eieren en 8000 broodjes

Paasontbijt Gouda
Paasontbijt Gouda © Omroep West
GOUDA - Het gebeurt verder nergens in Nederland: een paasontbijt met duizenden mensen in de openlucht. Maandag werd in Gouda voor de negende keer op rij op de Markt een paasontbijt georganiseerd met vijfentwintighonderd zitplaatsen. 'Het streven is dat we in de toekomst naar de tienduizend zitplaatsen gaan', vertelt organisator Irene Klein Haneveld.
'Samen eten is de beste manier om met elkaar kennis te maken', zegt Irene. 'We oordelen heel veel - ook in de kerk - en dat verander je alleen door elkaar beter te leren kennen.' Met dit paasontbijt hebben we een dubbel doel vertelt de organisator: 'Elkaar in de ogen kijken en daarnaast het paasverhaal vertellen. Maar ook als je helemaal niets hebt met het geloof ben je van harte welkom.'
Het thema van deze negende paasontbijt op 1 april is - hoe kan het ook anders - verrassing. Om tien uur start tussen het publiek een flashmob van een koor dat het nummer ‘Oh Happy Day’ zingt. 'En dat Jezus met Pasen uit de dood is opgestaan is natuurlijk ook een bijzondere verrassing', vertelt Irene. het ontbijt is een samenwerking van twintig verschillende kerken in Gouda. Samen leveren zij 250 vrijwilligers.
Het enorme paasontbijt begon met een flashmob:
'Supermarkten helpen ons met zoetbeleg en boeren met Goudse kazen. Daarnaast hebben we ongeveer vijfentwintighonderd eieren en achtduizend broodjes besteld. Om zes uur ’s ochtends ben ik zelf begonnen met een yoghurtje', vertelt de nog steeds energiek kijkende Irene. 'Maar ik ga zo kijken wat er nog op de tafels ligt.'
Irene Klein Haneveld is op maandag 1 april benoemd tot ereburger van Gouda. Tijdens het grote paasontbijt op de Markt werd zij door burgemeester Pieter Verhoeve verrast met de zilveren erepenning van de stad Gouda als blijk van grote waardering voor haar jarenlange inzet.