Arrestaties voor rellen tijdens jaarwisseling: 'Staat in mijn top drie qua heftigheid'

Tijdens de jaarwisseling werd de politie aangevallen bij de Debussyflat in Delft
Tijdens de jaarwisseling werd de politie aangevallen bij de Debussyflat in Delft © Regio15
DELFT - Drie maanden na de rellen in Delft tijdens de nieuwjaarsnacht zijn de eerste verdachten opgepakt. De dagen na de gerichte aanvallen op de politie met zwaar vuurwerk deden twee betrokken agenten hun verhaal aan Omroep West. 'Het staat zeker in mijn top drie qua heftigheid', vertelde agente Joyce toen.
De rellen op oudejaarsavond begonnen bij de Lidl-supermarkt tegenover de Debussyflat, waar een deur opgeblazen was en die bewaakt moest worden om plunderingen te voorkomen. Al snel werd de politie daar aangevallen en bekogeld met zwaar vuurwerk.
De aanvallen verliepen volgens de politie in 'golfbewegingen'. 'Ik heb geen idee met hoeveel ze waren, maar ze kwamen telkens opnieuw en waren in ieder geval met een stuk meer dan wij. Wij waren met een man of dertig', legde Joyce uit.

Geen overzicht meer

Uiteindelijk werden er ook vuurwerk en explosieven vanuit de flat omlaag gegooid naar de politie. Het moment dat het voor agent Cornelis angstig werd. 'Dan zie je dat je op zoveel dingen tegelijk moet focussen dat je het overzicht kwijt raakt. Je kunt niet meer overal op anticiperen en loopt achter de feiten aan. Toen werd er iets gegooid naast me wat ook direct ontplofte. Toen dacht ik wel: oh, help. Ik sta hier onveilig en er kwam angst omhoog. We moeten hier niet te lang blijven staan.'
Een bewoner filmde het tafereel vanuit de flat in Delft
De politiek in Delft reageerde geschokt op wat er gebeurd was tijdens de jaarwisseling en stelde vragen aan de burgemeester van de stad.
Uit de groep vermoedelijke aanvallers zijn afgelopen week twee man opgepakt. Een man van 40 en een jongen van 16. Een 39-jarige man meldde zichzelf op Tweede Paasdag op het politiebureau en werd toen aangehouden. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besluit of hij langer vastgehouden wordt.
Alle drie de verdachten komen uit Delft, maar ze wonen niet in de Debussyflat zelf. Volgens een woordvoerder van de politie duurde het maanden voor er verdachten aangehouden konden worden, omdat 'het analyseren van beelden en de identiteiten zorgvuldig gedaan zijn en tijd kostten'. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.