Celstraf voor man die dodelijk ongeluk in Den Haag veroorzaakte

De twee auto's raakten zwaar beschadigd
De twee auto's raakten zwaar beschadigd © Regio15
DEN HAAG - De 24-jarige Yuri S. is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 3,5 jaar cel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk, in januari vorig jaar. Ook is hij vier jaar zijn rijbewijs kwijt. Bij het ongeluk kwam de 23-jarige Darren om het leven. De rechtbank vindt bewezen dat S. roekeloos heeft gereden.
Het ongeluk gebeurde op 20 januari 2023. De auto waarin Darren als passagier zat werd aangereden door Yuri S.. Darren overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De bestuurster van de auto raakte zwaargewond.
De rechtbank acht bewezen dat S. veel te hard reed en dat hij te veel gedronken had. Dat hij alleen 's middags één flesje bier op had, zoals S. twee weken geleden vertelde bij de inhoudelijke behandeling, vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

Vaker in de fout

De rechtbank liet meewegen dat het niet de eerste keer was dat S. met een slok op achter het stuur zat. Dat de bestuurster van de andere auto een verkeersfout maakte door te keren waar dat niet mag, doet volgens de rechtbank niet ter zake.
'Als S. zich aan de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur had gehouden, was het ongeluk niet gebeurd', zei de rechtbank.
Darren
Darren © Privéfoto
'De verdachte heeft onaanvaardbare risico's genomen voor de verkeersveiligheid van hemzelf en zijn medeweggebruikers. Hiermee heeft hij zijn verantwoordelijkheid ernstig veronachtzaamd', zei de rechtbank.
Dat S. al een keer eerder met alcohol op achter het stuur is betrapt en dat hij weliswaar spijt heeft betuigt, maar geen volledige openheid van zaken heeft gegeven, rekent de rechtbank hem ook aan. 'Hij toont weinig inzicht in zijn fouten.'

'Beter dan niets'

'We krijgen Darren er niet mee terug', reageerde zijn moeder Nancy Scholten na afloop. 'Maar gezien de eis is het beter dan een lage straf of helemaal niets.' Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden vier jaar cel geëist.
Of één van beide partijen in hoger beroep gaat, hadden ze dinsdagmiddag nog niet besloten. Voor Scholten hoeft dat niet zo nodig. 'Omdat het onder de wegenverkeerswet valt, zit er niet heel veel ruimte meer in. Dus ik weet het niet.'