IN BEELD: Agenten met automatische wapens nemen boulevard over

Arrestatieteam oefent op Scheveningen
Arrestatieteam oefent op Scheveningen © Regio15
DEN HAAG - Delen van de boulevard en de pier van Scheveningen waren dinsdag het domein van een grote groep agenten met automatische wapens en brandweerlieden. Zij oefenden een scenario met extreem geweld, waarbij ook een groep figuranten werd ingezet. Later deze week zijn er andere oefeningen.
Wie dinsdagochtend op het strand van Scheveningen moest zijn, kon er niet omheen. Geruime tijd hing een zware politiehelikopter in de lucht en op de boulevard hadden zich leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) verzameld. Dat zijn speciale eenheden van de politie en Defensie.
Deze leden hadden gezichtsbedekkende bivakmutsen of sjaals aangetrokken en droegen kogelwerende vesten en automatische vuurwapens. Ook op de pier van Scheveningen werd de DSI ingezet. De blauwe politiehelikopter heeft even laag boven het strand gehangen. Figuranten droegen een veiligheidsbril.
Fotoserie van de oefening op Scheveningen:
De diensten oefenden een scenario dat vergelijkbaar is met de dodelijke schietpartij in het Erasmus MC, afgelopen najaar. Daarbij werd een docent van het ziekenhuis doodgeschoten, nadat even daarvoor een moeder en haar dochtertje waren omgebracht in een woning. Op beide plekken brak brand uit.
De oefening in Scheveningen richtte zich op samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten, legt een politiewoordvoerster van de Landelijke Eenheid uit. 'Dan komen er eerst agenten die op straat werken in beeld, daarna een ondersteuningsgroep en vervolgens de DSI.'

Quick Respons Team

De brandweer heeft eveneens een speciale dienst die zeer snel in actie kan komen bij extreem geweld, het Quick Respons Team. Ook deze specialisten hebben dinsdag mee geoefend.
Later deze week vinden er meer oefeningen in en om Den Haag plaats. Zo is er woensdag een oefening met auto's. Waar deze oefening precies zal zijn is onduidelijk.