Wie schoot Murat (41) dood? Twee mogelijk belangrijke getuigen in vizier

Het slachtoffer werd gereanimeerd door ambulancepersoneel
Het slachtoffer werd gereanimeerd door ambulancepersoneel © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag weinig bewijs voor de veroordeling van de 31-jarige Q.L.C. uit Rotterdam. Hij is een van de verdachten van de liquidatie van Murat Kücük in de Wenckebachstraat in Den Haag, vorig jaar juni. Het OM wil nu twee mannen verhoren die mogelijk een cruciale rol kunnen spelen bij een eventuele veroordeling.
De 41-jarige Murat Kücük werd op 23 juni vorig jaar doodgeschoten terwijl hij in zijn geparkeerde auto zat. Hij werd onder vuur genomen door iemand achterop een motorfiets. De bestuurder en de schutter wisten beiden te ontkomen. Mogelijk is Kücük doodgeschoten vanwege een financieel conflict. Onder zijn auto zat mogelijk een baken, waardoor zijn moordenaars hem goed konden volgen.
De officier van justitie komt op een nieuwe tussentijdse zitting met een verrassende mededeling: 'Als er nu een inhoudelijke behandeling zou zijn, kan ik er geen veroordeling voor krijgen', zei de aanklager over de beschuldiging tegen Q.L.C. Hij geeft daarmee toe dat het OM het bewijs tegen de man op dit moment niet rond heeft.
Verdachte Q. L. C. en zijn advocaat
Verdachte Q. L. C. en zijn advocaat © Theresa Hartgers
Tijdens de eerste zitting bij de rechtbank verklaarde Q.L.C. al dat hij niks te maken heeft met de moord: 'Er is mij gevraagd die moord te plegen en ik heb gezegd: zoek een ander en eet je geld op', zei de Rotterdammer in januari. Zijn advocaat vroeg de Haagse rechtbank dan ook om hem vrij te laten uit zijn voorarrest en deed dit dinsdag opnieuw.
Maar daar verzet het OM zich tegen. De verdachte wordt namelijk ook vervolgd voor wapenbezit, en voor die beschuldiging zou wel voldoende bewijs zijn. Ook kwam het OM met een nieuwe beschuldiging tegen Q.L.C. Hij zou in Zoetermeer betrokken zijn geweest bij de diefstal van een partij sigaretten, uit een sigarenzaak.

Twee mannen weten mogelijk meer over motor

Ook hoopt de officier van justitie het bewijs tegen Q.L.C. in een later stadium alsnog rond te krijgen. Het OM wil nog twee mannen laten verhoren die mogelijk meer kunnen vertellen over de motor die gebruikt is bij de moord op Kücük.
Het voertuig is de afgelopen maanden teruggevonden in een kelderbox in Den Haag. Het zou kunnen dat de twee getuigen kunnen vertellen wie er beschikking had over de motor. Hoewel de twee mannen een gesprek met de politie uit de weg gingen, wil het OM ze door de rechter-commissaris laten verhoren, die de mannen kan dwingen om te verschijnen.

Advocaten tweede verdachte willen meer verhoren

De tweede verdachte van de liquidatie op Murat Kücük, is de 31-jarige O.Y. uit Zoetermeer, die volgens de politie de motor bestuurde. Zijn advocaten willen nog een tiental getuigen laten verhoren, die ontlastende verklaringen over de man kunnen afleggen. Zij vroegen niet om vrijlating van de verdachte uit voorarrest.
Volgende week maakt de rechtbank bekend welke getuigen ondervraagd zullen worden en of Q.L.C. vrijkomt. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal waarschijnlijk pas eind dit jaar of begin volgend jaar plaatsvinden.