15 meldingen van geweld in trams: 'Elk incident is er een te veel'

HTM-controleurs tijdens een controle op een geldig vervoersbewijs in de tram | Gemeente: Den Haag
HTM-controleurs tijdens een controle op een geldig vervoersbewijs in de tram | Gemeente: Den Haag
REGIO - Het geweld in de trams van HTM is vorig jaar licht gestegen. Er waren in 2023 in totaal vijftien meldingen van geweld, terwijl dit er een jaar eerder nog veertien waren. Het aantal overige zware incidenten nam wel af. 'Maar elk incident is er een te veel', schrijft HTM in een rapport.
De cijfers komen uit de kwartaalrapportage op het gebied van sociale veiligheid binnen het openbaar vervoer. Volgens HTM waren er vorig jaar in totaal 45 meldingen, waaronder de geweldsmisdrijven. Ook bedreiging, diefstal of overige misdrijven vallen hier onder. Een jaar eerder waren dit er nog 53.
Volgens HTM past dit in de trend van de laatste jaren. Het aantal meldingen neemt al jaren af. Wel zijn de incidenten heftiger van aard, schrijft wethouder Arjen Kapteijns in een begeleidende brief aan de gemeenteraad.

Mishandelingen van trambestuurders

Voor het laatste kwartaal sprongen er voor HTM twee incidenten uit. In oktober en november hebben er twee ernstige mishandelingen van trambestuurders plaatsgevonden op halte Centrum-West in Zoetermeer.
Directeur Jaap Bierman heeft hierop contact gehad met de burgemeester van Zoetermeer. Hierop heeft de gemeente extra camera's geplaatst op de loopbrug over de halte. De HTM zorgt er nu voor dat er tussen 16.30 uur en 1.00 uur dagelijks zes beveiligers zijn om de boel in de gaten te houden.

Schelden, overlast en roken

HTM deelt de meldingen van sociale onveiligheid in verschillende categorieën in. Bij de lichtere vergrijpen, als schelden, overlast, roken en het aanbrengen van graffiti zag de vervoersmaatschappij een flinke daling van het aantal meldingen. Over heel 2023 waren dit er ruim 27.000, terwijl dit er in 2022 bijna 44.000 waren.
Ook in de bus ziet HTM een afname van het aantal meldingen. Er waren in 2023 net als het jaar ervoor geen meldingen van misdrijven als mishandeling. Bij de lichtere vergrijpen ging het aantal klachten achteruit van 263 naar 116.