HTM: RandstadRail onvoldoende getest

DEN HAAG - Achteraf gezien had RandstadRail beter getest moeten worden voordat de lightrailverbinding van start ging. Dat zei HTM-directeur Ton Kaper woensdag na een persconferentie naar aanleiding van twee ontsporingen eind november bij Forepark en Halte Ternoot.
Vervoerders en bestuurders wisten dat de halte Ternoot een risico was, omdat de nieuwe voertuigen niet goed de bocht kunnen nemen over de oude tramrails. Maar op basis van rekenmodellen achtten zij het risico van ontsporingen daar klein genoeg om toch met de lightrailverbinding te starten. Bij de halte Forepark ontspoorde een tram doordat een wissel niet goed stond. Omdat RandstadRail zo onveilig is moet er volgens de HTM langer worden getest. De volledige herstart van RandstadRail zal daardoor nog maanden op zich laten wachten. Wel wordt geprobeerd om delen van het traject door noodmaatregelen eerder open te stellen. Vanaf maandag is er extra vervangend busvervoer. Elke zeven minuten komt er bij de haltes tussen Den Haag en Zoetermeer een bus.
  • Persconferentie
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2006/141206 persco RandstadRail - LW_ benenwagen.mp3]