Gouda verheft kunstlicht tot lichtkunst

lichtjare
lichtjare
GOUDA - De manifestatie Gouda bij Kunstlicht is woensdagavond van start gegaan in de voormalige Goudse Lichtfabriek. Tot 7 januari laten lichtkunstenaars in de avonduren hun werk zien in de Goudse binnenstad.
Zo worden de glas-in-lood-ramen van de Sint-Janskerk van binnenaf uitgelicht. De lantaarnpalen dragen bijzondere lampenkappen. En onder de naam 2006 Lichtjaren tonen internationale kunstenaars lichtobjecten op acht plekken. Kunstenaar Geert Mul projecteert foto's van gezichten op gevels van de marktpanden. De opening van de manifestatie was bewust in het oude fabrieksgebouw. Precies honderd jaar geleden besloot de stad Gouda om met haar verlichting over te stappen van gas op electriciteit en de lichtfabriek te bouwen. In de leegstaande fabriek schakelde kunstenaar Michael Sailstorfer een hogedruklamp in van zevenduizend Watt. De schijnwerper schijnt door een gat in het dak, vijf kilometer de lucht in, onder de naam Endless Column.
  • Opening Gouda bij Kunstlicht
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2006/141206 Opening Gouda bij Kunstlicht - ...leuker. [lange fo].mp3]