Extra koopzondagen houdt Alphen verdeeld

ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn staat donderdagavond een pittige discussie te wachten over extra koopzondagen. Mogen de Alphense winkeliers volgend jaar wel of niet vaker hun deuren openen op zon- en feestdagen?
Het college van burgemeester en wethouders wil het aantal koopzondagen uitbreiden van twaalf naar achttien. Vogelpark Avifauna en themapark Archeon trekken jaarlijks vijf- tot zeshonderdduizend bezoekers. Volgens wethouder Robert Blom is Alphen hiermee toeristisch genoeg om het aantal koopzondagen te verhogen. Maar het college is verdeeld. Wethouders van PvdA en VVD steunen het voorstel. Wethouders van CDA en ChristenUnie zijn mordicus tegen. De CNV Dienstenbond vecht al langer tegen het fenomeen koopzondagen om het winkelpersoneel en de zondagsrust te beschermen. Vakbondsbestuurder Geert Rijzinga noemt het toeristisch regime een gewrocht: "Er hoeft maar een bus Japanners te komen en elk dorp gooit zijn winkels open op zondag. Toeristen komen naar Alphen voor twee attracties en niet om daarna boodschappen te gaan doen in het stadshart". De raad hakt donderdagavond de knoop door.
  • Extra koopzondagen Alphen
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2006/2112-extra koopzondagen houdt alphen verdeeld.mp3]