Alphense raad verwerpt extra koopzondagen

Winkelstraat Alphen 1
Winkelstraat Alphen 1
ALPHEN AAN DEN RIJN - Winkeliers in Alphen aan den Rijn behouden volgend jaar twaalf koopzondagen. Het college van burgemeester en wethouders wilde dit aantal uitbreiden tot achttien zon- en feestdagen maar met één stem verschil heeft de gemeenteraad dit voorstel donderdagavond verworpen.
Het college was al verdeeld. De wethouders van ChristenUnie en CDA hadden aangegeven niet achter het voorstel te kunnen staan. In het raadsdebat kwamen ook de fracties van ChristenUnie en CDA lijnrecht tegenover hun coalitiegenoten VVD en PvdA te staan. Uiteindelijk stemden 17 raadsleden tegen de extra koopzondagen; 16 voor. Twee raadsleden waren om persoonlijke redenen afwezig bij de stemming. De fractie van de ChristenUnie zette in het debat vraagtekens bij de integriteit en betrouwbaarheid van de overheid. Met name VVD-wethouder Blom kreeg het zwaar te verduren. Volgens deVVD moet er opnieuw aan het vertrouwen worden gewerkt binnen de coalitie. "We kunnen niet gezellig doorgaan", reageerde een boze fractievoorzitter Gebel. "Daarvoor zijn er te zware woorden gevallen". Winkelstad Alphen, de koepel van winkeliersverenigingen, is zwaar teleurgesteld door het uitblijven van extra koopzondagen.
  • Raadsdebat en reacties
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2006/2212-beslissing koopzondagen alphen lang.mp3]