HALT-jongeren ruimen Alphens vuurwerkafval op

halt jongeren alphen 1
halt jongeren alphen 1
ALPHEN AAN DEN RIJN - In Alphen aan den Rijn moeten dinsdag ongeveer 55 Halt-jongeren de vuurwerkrestanten opruimen. De gemeente en woningcorporatie Wonen Centraal zetten 's ochtends een ploeg van dertig á 35 jongens in rond de flats in de Edelstenen- en Planetenbuurt. 's Middags ondergaan nog eens twintig jongeren hun alternatieve straf.
De meeste jongens moeten vier uur vegen, omdat ze zijn betrapt bij het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Sommigen acht uur. De vervuiling rond de Alphense galerijflats valt me. Toch is het schoonmaken lastig, doordat het vuurwerkafval nat is geregend. Vorig jaar is in totaal tachtig kubieke meter vuurwerkafval opgehaald. Dit zijn meer dan zevenduizend vuilniszakken met vuurwerkresten. De veegwagens haalden nog eens 7.500 kilo vuurwerkafval bij elkaar. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft voor de jaarwisseling 31 duizend speciale vuilniszakken verspreid, in de hoop dat de Alphenaren zelf hun vuurwerkrommel opruimen. *Jongeren uit Alphen, Den Haag en Leiden aan de slagWonen Centraal heeft dit jaar schade door vandalisme weten te voorkomen met de inzet van een particulier beveiligingsbedrijf. Beveiligers hielden de laatste vier nachten van 2006 een extra oogje in het zeil en stonden rechtstreeks in contact met de politie. Een jaar geleden richtten vandalen voor ruim een ton schade aan bij de flats van Wonen Centraal. De gemeente Alphen aan den Rijn had daarnaast een schadepost van 150 duizend euro. "Dit jaar hebben we minimale schade", zegt flatconciërge Ardriaan van Harskamp. "Een paar ruiten, dat is het enige".
  • Halt-Jongeren en Flatconcierge daags na nieuwjaarsdag
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2006/0201-HALT-jongeren ruimen vuurwerk op.mp3]