Topjaar voor Museum GoudA

Museum Gouda afbeelding Schut
Museum Gouda afbeelding Schut
GOUDA - Museum GoudA heeft een topjaar achter de rug. In 2006 trok het voormalig gemeentelijk museum 29.500 bezoekers, twintig procent meer dan het jaar ervoor. Een van de publiekstrekkers was het festival met mezzo-sopraan Tania Kross. Directeur Ranti Tjan wil deze zangeres ook het komend jaar naar Gouda halen.
In het eerste jaar na de verzelfstandiging kon het museum meteen de grootste aankoop doen uit zijn geschiedenis. Museum GoudA kocht voor 145 duizend euro De Kroning van Maria, een meesterwerk van de Antwerpse schilder Cornelis Schut uit de zeventiende eeuw. Het schilderij stelt een verheerlijking voor van de maagd Maria met Jezus op de arm, omringd door Jozef en twaalf vrouwelijke heiligen. Het meesterwerk diende oorspronkelijk als altaarstuk voor de jezuïetenstatie in Gouda. Tot 1884 hing het in de Rooms-Katholieke kerk van Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. Die kerk was in de negentiende eeuw gevestigd in de Gasthuiskapel, tegenwoordig onderdeel van het museum met veel altaarstukken van andere kerken. Momenteel wordt het schilderij van twee bij twee meter schoongemaakt. Komend voorjaar komt het in de kapel van het Catharinagasthuis te hangen. *Directeur Ranti Tjan moet het doen met een illustratie. Dit voorjaar wordt De Kroning van Maria in de gasthuiskapel onthuld.
  • Topjaar voor Museun GoudA - Ranti Tjan
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2006/0301-Topjaar voor Museum GoudA internetversie.mp3]