Storm bezorgt boomkwekers Boskoop veel werk

BOSKOOP - Het stormachtige weer bezorgt de Boskoopse boomkwekers handen vol werk. De afgelopen dagen zijn vooral tuinplanten met een hoge stam scheef gewaaid. Nog eens honderden heesters en boompjes in plastic potten rollen op de wind over de kwekerijen.
Volgens boomkweker Van der Dool van de firma Brand & Co. kost het uren om alle gewassen weer rechtop te zetten. Toch maken de boomkwekers zich veel meer zorgen om de temperatuur. "We verwachten vorst en sneeuw in februari", zegt Van den Dool. "Hierdoor wordt het handelsseizoen veel te kort." Bovendien lopen veel gewassen al uit door de hoge temperatuur in december en januari. Veel knoppen en jong blad dreigen kapot te vriezen in de voorspelde strenge nawinter. De Kring Boskoop waarschuwt voor een andere nadelig aspect. "Veel schadelijke insecten overleven deze kwakkelwinter", zegt secretaris René van Tol. "De kwekers zijn bang voor een explosie aan taxuskevers, rupsen en luizen later in het seizoen".
  • Storm bezorgt boomkwekers veel werk
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/1201-storm bezorgt boomkwekers handen vol werk - ...ja. [fo].mp3]