Condoomgebruik jongeren Midden-Holland kan beter

condooms-1601
condooms-1601
GOUDA - Jongeren uit Midden-Holland beschermen zich meestal goed tegen een ongewenste zwangerschap maar het condoomgebruik kan beter. Dat blijkt uit een internetonderzoek onder duizend jongeren van de GGD Hollands Midden en Soa AIDS Nederland.
Ruim een kwart van de 12- tot 25-jarigen in Gouda en omgeving gebruikt geen condoom bij de eerste keer seks. Jongeren tot 15 jaar oud beschermen zich nog minder goed tegen geslachtsziekten (Soa's) en zwangerschap, dan oudere jongeren. Als zij een vaste vriend of vriendin krijgen gebruikt naar maar 17 procent steevast een condoom. Volgens de GGD stapt de rest over op een ander voorbehoedsmiddel als er sprake is van een vaste relatie. Ook het kennisniveau van jeugdigen in Midden-Holland over seks, Soa en zwangerschap is verre van optimaal. De helft van de 12- tot 15-jarigen zegt ten onrechte dat de stelling 'De pil verkleint de kans op Hiv en Soa' juist is. 
  • Jongeren en onderzoeker aan het woord
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/701-condoomgebruik Midden-Holland internetversie.mp3]