Enkele gemeenten stemmen met het potlood

REGIO - De gemeenten Leiderdorp, Nederlek, Moordrecht en Vlist konden de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen woensdagavond laat bekend maken. In deze gemeenten werd noodgedwongen met het rode potlood gestemd.
Aanvankelijk wilden Leiderdorp, Nederlek, Moordrecht en Vlist stemcomputers inzetten van de SDU maar deze zijn door het rijk afgekeurd. Ondanks aanpassingen door de fabrikant had de Tweede Kamer nog steeds geen vertrouwen in de SDU-machines. Door straling zouden de computers tot vijftig meter afstand zijn af te luisteren. Veel kiesgerechtigden in de betrokken gemeenten noemden het 'nostalgie' nu ze weer gebruik maken van het rode potlood, de stemhokjes en de stembus. Potloodstemmen heeft het nadeel dat alle stemmen met de hand geteld moeten worden na het sluiten van de stemlokalen. En in het Vlister dorp Stolwijk hangt met het oog op de hygiëne in de stemhokjes het verzoek 'om het potlood niet te bevochtigen'. Alphen aan den Rijn stemde op computers van het merk Nedap. Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen waren ook hier de SDU-machines afgekeurd, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken stelde aan Alphen reserve computers beschikbaar van Nedap.
  • Stemcomputers vervangen
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/0703-Stemcomputers vervangen in vijf gemeenten.mp3]