Verzet tegen boringen in Groene Hart

Waarder Olieput door hek
Waarder Olieput door hek
REEUWIJK - Stichting Groene Hart heeft geen vertrouwen in de toezeggingen van Northern Petroleum Nederland BV, dat in de gemeente Reeuwijk naar gas en olie wil boren.
Jaren geleden heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij, kortweg de NAM, al proefboringen gedaan langs de A12 bij het dorpje Waarder. De NAM heeft de put drie jaar geleden dichtgestort omdat de aangetroffen hoeveelheid delfstoffen te klein was. Door de gestegen olieprijzen denkt Northern Petroleum nu alsnog er een rendabel gas- en olieveld te kunnen maken. Directeur Birger Polkamp heeft de Reeuwijkse politiek beloofd om de bebouwing rond de boorpunt laag te houden. De opslagtanks worden geen tien meter maar zeven meter hoog. En de fakkeltoren reikt geen vijftien maar acht meter boven het maaiveld. "Bovendien gaat het om een waakvlammetje zo groot als een kaars", zegt Polkamp. "Alleen in noodgevallen, bij overdruk, zal er een grote vlam te zien zijn." Rond het terrein aan het Oosteinde bij Waarder komt een extra rij bomen te staan, die de gas- en oliewinning aan het zicht onttrekken. De NAM heeft jaren geleden al proefboringen verricht bij Waarder.Toch blijft Stichting Groene Hart bij haar standpunt dat het veenweidegebied open moet blijven. Woordvoerder Roeland van Rooij is ook fel tegen het transport over de weg. Volgens hem zit Woerden de komende 25 jaar opgescheept met zestig tankwagens die dag in dag uit af en aan rijden. Van Rooij is ook bezorgd om de verwachte bodemdaling van vijf centimeter, bovenop de gebruikelijke inklinking van het veen. Roeland van Rooij van Stichting Groene Hart tussen boorput en weilanden.
  • Boringen Groene Hart
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/0803-verzet tegen boringen Groene Hart.mp3]