School mag handdruk niet verplichten aan Marokkaanse ouders

CBG logo
CBG logo
SCHOONHOVEN - Basisschool De Rank in Schoonhoven mag ouders niet verplichten om op ouderavonden de leerkrachten een hand te geven. Dit stelt de Commissie Gelijke Behandeling.
De protestants-christelijke school wil een nieuwe omgangscode invoeren, met onder meer de volgende regel: "Als wij een gesprek met ouders hebben gaan we uit van wederzijds respect. En dat benadrukken we met een hand bij binnenkomst en bij weggaan." De Schoonhovense basisschool heeft de omgangscode zelf voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling. En die stelt in haar oordeel: "De verplichting dat ouders iedereen een hand moeten geven, treft hoofdzakelijk mensen met een bepaalde godsdienstige overtuiging, zoals islamitische ouders." De Rank zou met de nieuwe gedragsregel indirect onderscheid maken naar godsdienst. Op de school in Schoonhoven-Noord, die de bijbel als uitgangspunt neemt, zitten 270 kinderen, 25 procent betreft allochtone leerlingen, vooral van Marokkaanse afkomst. Overigens werd De Rank op een ander punt wel in het gelijk gesteld. De school mag eisen dat alle kinderen op schoolkamp gaan. De schooldirectie wil pas volgende week reageren op de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. 
  • Handdruk niet verplicht
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/2505-Geen verplichte handdruk - ...ook goed..mp3]