"Consument Groene Hart moet aan de streekeigen producten"

ZEVENHOVEN lns moestuin
ZEVENHOVEN lns moestuin
NIEUWKOOP - Stichting Landbouw Nieuwe Stijl zoekt duizend boeren en tuinders in het Groene Hart om hoogwaardige levensmiddelen te produceren.
Deze milieubewust geteelde, streekeigen producten moeten bij de consument in het Groene Hart en de Randstad op tafel komen. "De kortere weg van platteland naar consument scheelt files op de weg, CO2-uitstoot en komt de smaak van het product ten goede", zegt voorzitter Johan Koster, voormalig varkenshouder in Zevenhoven. Door de samenstelling van de veenweidegrond brengt het Groene Hart tal van smaakvolle agrarische producten voort: kaas, melk en andere zuivel; aardappelen, groentes, fruit, eieren, en varkens-, runder- en kippenvlees. Omdat de stap naar biologische landbouw voor veel boeren een stap te ver is, wil Koster de consument laten bepalen hoe dier- en milieuvriendelijk de agriërs te werk moeten: "Een beetje kunstmest en bestrijdingsmiddelen is voor ons niet erg". TNS Nipo onderzoekt momenteel hoeveel de Zuid-Hollandse consument over heeft voor deze streekeigen producten. "Wij mikken op 15 procent van alle 6,4 miljoen consumenten in het Groene Hart en de Randstad", zegt Koster. De stichting meent dat de hogere inkomens bereid zijn om negen euro per week extra te betalen voor dier- en milieuvriendelijke producten uit het Groene Hart. Hierdoor kunnen de boeren 'een eerlijke prijs' ontvangen. Verder zijn er gesprekken met grote afnemers als zorgcentra, bejaardenhuizen, ziekenhuizen, gevangenissen, cateraars en kantines van Zuid-Hollandse gemeentes. Het is nog onduidelijk of de Groene Hart-producten met een eigen logo in de grote supermarkten komen te liggen. Mogelijk wordt er een speciale landwinkelketen voor opgericht. Johan Koster, voormalig varkenshouder in Zevenhoven, kweekt nu groentes in een moestuin.
  • Consument moet meer aan streekeigen producten
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/1106-streekeigen producten - ...voor over hebben..mp3]