Gesteggel over glassoort Delftse kerk

kerk1-2406
kerk1-2406
DELFT - De bescherming van de brandgeschilderde ramen van de Oude Kerk in Delft laat al jaren op zich wachten door gesteggel over het soort glas dat er voor moet komen.
Jaarlijks sneuvelen gemiddeld vijf ramen van het monumentale gebouw door vandalisme. Het kerkbestuur van de Hervormde Gemeente die het monumentale gebouw beheert, heeft al ruim twee jaar de wens gehard glas voor de brandgeschilderde ramen te plaatsen. Daarvoor heeft het bestuur ruim 200.000 euro. Als het aan het bestuur ligt komt er melkachtig wit glas dat met het geldbedrag nog redelijk te betalen is, maar de gemeente Delft vindt dat niet mooi. De gemeente wil doorzichtig gehard glas. De kosten daarvan zijn veel hoger. Tot die tijd weigert Delft een vergunning aan het kerkbestuur te geven. ?Mensen kijken vaak toch aan de binnenkant naar de brandgeschilderde glazen?, weet Jasper van de Geus van de Hervormde Gemeente in Delft. Ondanks het gesteggel, verwacht De Geus dat het bestuur er uiteindelijk wel gaat uit komen met de gemeente. Over de gesprekken, wil hij verder niks zeggen. Overigens staat er nog meer in de Oude Kerk te gebeuren; de vloer wordt waarschijnlijk volgestort met cement. Het gebouw dat op zand staat verzakt enorm. Momenteel zijn het kerkbestuur ook daarover in gesprek met de gemeente. De gemeente Delft laat in een reactie weten dat er in goed overleg naar een andere oplossing wordt gezocht voor het soort glas. Van gesteggel, wil een woordvoerder niet spreken. ?We kijken liever naar iets beters op de markt dan het melkachtige witte glas?. In de ogen van de gemeente komen dan zowel aan de buiten- als de binnenkant de brandgeschilderde glazen goed tot hun recht.
  • Gesteggel over soort glas Oude Kerk Delft
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/2506-Gesteggel over soort glas Oude Kerk Delft - ...bij elkaar..mp3]