Lek bij Schoonhoven piekt donderdag

SCHOONHOVEN bouw veerstoep met pont
SCHOONHOVEN bouw veerstoep met pont
SCHOONHOVEN - De Lek bij Schoonhoven bereikt donderdag zijn hoogste punt. Rijkswaterstaat verwacht een waterstand van 1,60 meter boven NAP, hetgeen niet tot problemen zal leiden.
Vorige week kampten Duitsland en Zwitserland met wateroverlast na extreme regenval. De Rijn bij het Zwitserse Basel kwam op het hoogste punt van de afgelopen honderd jaar. Dit water komt via de Lek naar Zuid-Holland. "De stand bij Schoonhoven is nu ongeveer anderhalve meter NAP. Donderdag verwachten wij de bulk aan water bij Schoonhoven", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. "Een stand van 1,60 is niet schrikbarend maar betekent wel twintig a dertig centimeter extra dan in een normale zomer". Ook de veerponten bij Schoonhoven zullen nauwelijks last ondervinden van de verhoogde waterstand. Alleen de bouwwerkzaamheden aan de overkant kunnen gevaar lopen als een noordwesterwind de rivier verder opstuwt. De veerstoep aan de kant van Gelkenes wordt gerenoveerd en de damwanden rond de bouwput zijn berekend op 2,50. "Ik verwacht meer water dan 1,60 en bij een krachtige wind en golfslag kan de bouwput vollopen", aldus directeur Willem Eerland.
  • Kroosoverlast in de regio
[jwplayer|config=roosaudio|file=http://media.omroepwest.nl/windows/audio//2007/1408-kroosvaren stolwijk - overtrokken (watergeluid f.o.).mp3]