De twee zouden mobieltjes en gamecomputers te koop hebben aangeboden op Marktplaats en daarvoor ruim 77.000 euro hebben geïncasseerd zonder ooit de bedoeling te hebben gehad die spullen ook daadwerkelijk te leveren.

Om geloofwaardiger over te komen, toonden de daders aan klanten een -vermoedelijk ontvreemd of verloren- identiteitsbewijs en rijbewijs van een politie-inspecteur. De verdachten doen er het zwijgen toe. Tot dusver zijn er zeker 30 aangiften binnen van mensen die zijn opgelicht. In hetzelfde onderzoek zijn vorige week nog drie aanhoudingen verricht.

Oplichters gingen doortrapt te werk


Volgens het OM gaat het om een heel doortrapte manier van werken'. De verwachting is dat het onderzoek nog maanden zal duren, waarbij het aantal aangiftes van slachtoffers fors kan oplopen. Mogelijk mondt dit alles uit in een 'mega'strafzaak die meerdere dagen zal duren. De jongste verdachte Mustapha mag die zitting in vrijheid afwachten. De rechter heeft bepaald dat hij morgen wordt vrijgelaten.

Reden daarvoor is dat zijn vermeende rol in de fraude kleiner is dan van de andere verdachte. Hij zou alleen eeen aantal keren geld hebben witgewassen door te pinnen, terwijl Zakaria de advertenties op Marktplaats zou hebben gezet.  Verder hield de rechter er rekening mee dat Mustapaha snel aan de slag kan bij een pizzeria.  

Nog meer verdachten

In de fraudezaak zitten nu nog drie verdachten vast. Een van de mensen die vorige week is aangehouden is ook vrijgelaten. Het OM verwacht nog meer verdachten op te pakken.

De uiteindelijke inhoudelijke strafzaak zal vermoedelijk pas over enige maanden dienen.