Twee HGC'ers met Nederlands team naar EK hockey

Paul van Ass Hockey Orange Pictures
Paul van Ass Hockey Orange Pictures
WASSENAAR - De Haagse bondscoach Paul van Ass heeft zijn zoon Seve en Goof van der Kamp, twee spelers die uitkomen voor HGC uit Wassenaar, geselecteerd voor het Europees kampioenschap hockey in België van 17 tot en met 25 augustus. Het EK is het laatste eindtoernooi in aanloop naar het WK in Den Haag, volgend jaar.
Vooral de uitverkiezing van Van der Kamp is verrassend. De talentvolle hockeyer nam nooit eerder deel aan een groot toernooi. 'Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat hij de stap nu al zou kunnen maken, maar hij heeft zich meer dan terecht in de ploeg gespeeld', vindt Van Ass.
'Wij willen in België de finale halen', stelt de bondscoach. ‘Maar dan win ik deze keer liever met lelijk hockey dan dat we het mooiste spel vertonen en de finale verliezen.’ Van Ass doelt op de verloren Olympische finale in Londen. Seve van Ass maakte toen deel uit van de Oranje-equipe.

Geen regionale hockeysters naar EK

In de vrouwenselectie van bondscoach Max Caldas uit Leidschendam zitten geen regiogenoten. 'Toen ik tien jaar geleden in Nederland ging werken speelden HDM, HGC en Klein Zwitserland allemaal op het hoogste niveau. Dat is nu wel anders', meent Caldas.
HGC en Klein Zwitserland spelen niet meer in de hoofdklasse en HDM vecht tegen degradatie. 'Op het EK tot achttien jaar hebben een aantal talentvolle HDM-speelsters goud gewonnen zondag. Het talent is er weldegelijk, maar dit EK komt te vroeg voor hen.'
Het Nederlands vrouwenteam is de grote favoriet voor de EK-titel, ondanks dat de ploeg op acht plaatsen in gewijzigd ten opzichte van de Olympische Spelen.

Geen EK voor geblesseerde Naomi van As

Naomi van As moet het EK aan zich voorbij laten gaan. Zij raakte in mei zwaar geblesseerd en moet nog maanden revalideren. 'Ze komt nu op het punt dat ze haar krukken mag laten staan dus dat is een mijlpaal', stelt Caldas. Hij is ervan overtuigd dat Van As op tijd fit is voor het WK in Den Haag.

WK hockey 2014 in Den Haag

Den Haag is van 31 mei tot en met 15 juni 2014 gastheer van het wereldkampioenschap hockey. De wedstrijden worden afgewerkt in het Kyocera Stadion, de thuishaven van ADO Den Haag, en het GreenFields Stadion. Dat complex wordt tijdelijk neergezet vanwege de mondiale titelstrijd.
Bij HBS Craeyenhout, Klein Zwitserland, HDM (allen Den Haag) en HRC (Rotterdam) worden trainingsvelden aangelegd. Volgend jaar zomer kijken tientallen miljoenen mensen naar Den Haag om de WK-wedstrijden op televisie te zien. De stad verwacht zo'n 300.000 bezoekers.