Zondag 15 september: Louis Couperus - Niet te stillen onrust

REGIO - Een ode aan de literatuur en de verbeelding in de documentaire 'Louis Couperus, Niet te stillen onrust'. Zondag 15 september in West op Zondag vanaf 18.00 uur en daarna elk uur herhaald.
In Louis Couperus, Niet te stillen onrust gaat regisseur Jan Louter - die al meer dan tien films over schrijvers op zijn naam heeft staan - samen met Bas Heijne op zoek naar de wortels van De boeken der kleine zielen, De stille kracht, en de verhalen waarin beeldschone Orlando voorkomt. Boeken die samenvallen met de belangrijkste plaatsen uit Couperus’ leven: Den Haag, Java en Toscane. In het plaatsje Passoeroean traceert Bas Heijne de overblijfselen van het decor van De stille kracht - het vervallen paleis van de resident dat precies overeenkomt zoals in de roman beschreven en komt hij tot het inzicht dat de anti-koloniale roman in essentie gaat over een botsing van culturen. Het Europese verlichtingsdenken tegenover de meer spirituele, emotionele mentaliteit van de Javaan. Bas Heijne noemt De stille kracht in de film een ruig boek waarin de hele koloniale onderneming tot mislukken gedoemd is. In Toscane komt de meer persoonlijke kant van Couperus aan bod. De verhalen over zijn vriend Orlando zijn heel dicht op de huid geschreven en gaan over het verlangen naar de liefde van een man, over homosexualiteit (Couperus was getrouwd met zijn nicht Elizabeth) en een niet te stillen onrust naar verandering. Over de prachtige landschappen vol met cypressen doemt als een mist een sluier van weemoed op.
De documentaire over Louis Couperus is zondag 15 september te zien bij Omroep West vanaf 18.00 uur. Daarna elk uur een herhaling.