Zondag 29 september: Hindostani ke Barhanti
Hindostani ke Barhanti
REGIO - In West op Zondag kun je op 29 september kijken naar de film 'Hindostani ke Barhanti' ofwel 'vooruitgang van Hindostanen'. In deze film interviewt regisseur Asha Ramdien zes Hindostaanse Nederlanders. Deze mensen zijn allemaal nazaten van de contract arbeiders uit Suriname. Hoe hebben hun ouders het nieuwe leven in Nederland ervaren? Welke identiteit hebben zij? En hoe kun je als Hindostaan succesvol zijn? In deze film krijg je antwoord op deze vragen en maak je kennis met de Hindostaanse cultuur in Nederland.
Hindostanen kwamen vanaf 1873 vanuit Brits-Indië naar Suriname. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, vertrokken vele Hindostanen naar Nederland. Hier wonen nu ruim 160.000 Hindostanen van Surinaamse afkomst, voornamelijk in de steden Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Almere en Rotterdam.
Het Sarnamihuis in Den Haag speelt een belangrijke rol bij de tot standkoming van deze film. Zij richten zich op het onderzoeken en ontwikkelen van de cultuur van de Hindostaanse gemeenschap in Nederland en Suriname. De Hindostanen die geinterviewd zijn voor deze film zijn Sherita Narain - eigenaar en directeur Thermen Holiday wellnessresort, Rajiv Bagwanbali - danser en fysiotherapeut, Sharla Rambhajan - ondernemer en voorzitter Indian Culture Society en National Director Miss India Holland, Amar Soekhlal - voorzitter Sarnámihuis, Fazilah Lalmahomed- notaris in Den Haag en Gautam Kalpoe- prof voetballer NAC-Breda.
Over regisseur Asha Ramdien
Met deze film wil regisseur Asha Ramdien laten zien dat de Hindostaan nogal bescheiden kan zijn maar tegelijkertijd succesvol en definitef een plek veroverd heeft in de Nederlandse maatschappij. Naast haar baan als medisch analist in het Ziekenhuis in Delft doet zij ook graag vrijwilligerswerk bij het Sarnámihuis vanaf 2009. Zij woont in Den Haag komt uit een gezin van drie, is getrouwd en heeft één zoon. Als vrijwilliger bij het Sarnamihuis heeft zij zich vaker afgevraagd hoe de Hindostanen zich hebben ontwikkeld in de afgelopen 140 jaar vanaf de immigratie. In het kader van de herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie zag Asha Ramdien een mooie gelegenheid om Hindostanen uit een brede laag van de samenleving te mogen interviewen en een kijkje te mogen nemen in hun leven in Nederland. Het was voor Asha alsof ze in een zee dook en daar mooie parels tegen kwam. Samen met de cameraman Radjes Boedhoe heeft zij in het totaal 24 hindostanen geïnterviewd.