Zondag 27 oktober: Allerzielen

REGIO - In november worden in de Katholieke kerk alle overledenen herdacht. De overledenen van het afgelopen jaar, maar ook diegene die eerder zijn heen gegaan. Bij dat herdenken hoort een viering en een bezoek aan het kerkhof. Tijdens de dienst worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar genoemd en wordt er een kaarsje voor hen aangestoken.
De documentaire 'Allerzielen' gaat over dit katholieke gebruik. Waarom herdenkt men de overledenen specifiek op deze dag? En wat is de betekenis van kaarsen op deze avond? Voor documentairemaakster Maaike Hin is het een persoonlijk verhaal. "Een jaar geleden heb ik voor het eerst een Allerzielen viering bijgewoond.  En daar heb ik veel aan gehad, het is een bijzondere ervaring en helpt je om weer door te gaan."
In deze uitzending gaat Maaike op bezoek bij twee vrouwen die met het verlies van een dierbare te maken hebben gehad. Amanda van der Duim heeft nog maar een paar maanden geleden haar moeder verloren. Ellen Harteveld heeft haar zoontje Ivo verloren 21 jaar geleden. Zij vertellen hun verhaal en waarom zij Allerzielen vieren.