Donderdag 31 oktober: aflevering 5 over koninklijke kleding

REGIO - In de vijfde aflevering van Den Haag viert het Koninkrijk maken we kennis met koninklijke kleding.
Koning Willem 1 legde in 1815 in ‘Bepalingen omtrent de Hof-Costumes’ regels vast over het kleedgedrag van de vrouw tijdens een ceremoniële gelegenheid. Tialda gaat met modeconservator Madelief Hohé naar Kasteel Duivenvoorde waar momenteel kleding van het hofpersoneel tentoongesteld is. Daar laat Madelief zien hoe men aan het hof gekleed ging. Ook zien we modeontwerper Michael Barnaart van Bergen, mode-ambassadeur van Den Haag 2010. Hij schetste een koninklijke jurk voor Maxima en legt uit wat een jurk koninklijk maakt.
Kleding is niet alleen belangrijk voor het koningshuis, maar ook voor de honderden vrijwilligers die 30 november meedoen aan de landing van Willem 1. Om het echte ouderwetse gevoel na te bootsen dragen ze kleding uit de 19e eeuw. 'Of je doet het goed of je doet het niet' is het motto van Joop Alberti van Muzee Scheveningen. De organisatie die zich bezighoudt met Scheveningse klederdracht.
Paul Rem, historicus en conservator van Paleis 't Loo, neemt ons deze week mee naar Paleis Kneuterdijk. Ooit verkocht aan Koning Willem 1. Hij schonk het paleis aan zijn zoon Willem Frederik George Lodewijk, de latere koning Willem 2. Hij woonde daar met zijn vrouw Anna Paulowna, vorstin van Rusland.