Struinen door de Duinen: Herfsteditie

REGIO - Wat valt er in de herfst te beleven in de duinen?

Herfst - deel 2 - zondag 24 november

De herfst is in volle gang. Het is nat en er zijn fantastische wisselende luchten, met daarin trekkende vogels, die over de duintoppen razen. In  de tweede aflevering van Struinen door de Duinen worden we weer nat en gaan dus maar onderwater.
De natte duinvalleien zijn een verzamelplek voor amfibieën en water en de infiltratieplas zijn weer een feest voor vogels en vissen. Waterspecialist Bart van Dunea neemt ons mee in deze natte wereld van bootsmannetjes en metersnoeken.
Ook deze aflevering aandacht voor de invloed van de mens op het duingebied van Meyendel. Als de graaf van Pallandt zijn zin had gekregen dan was het hele gebied een villapark geworden. En wellicht antwoord op vragen die je nooit zou stellen: Woonde er ooit heksen in het duin en op welke duintop schilderde Koningin Wilhelmina haar kunsten?

Herfst - deel 1 - zondag 17 november

De eerste herfst aflevering van Struinen in de duinen word ik als een zandkorrel heen en  weer geslingerd tussen duinpan en duintop. De storm van eind oktober zorgt voor een feest van verstuiving, gezwiep, slagregens en regenbogen. Het is nog niet echt koud en op de top van het duin voel ik warme windslierten langs me heen vliegen.
Deze aflevering is de natuur af en toe een sprookje. Met bioloog Gerrit Jan de Bruijn wandel ik door “ Het Bewaarde land” van Meyendel. Dat is een project waar kinderen 3 dagen lang kennis maken met de natuur. Volgens Gerrit is de mens in feite een natuurramp, maar als je kinderen op  jonge leeftijd  in contact brengt met natuur wordt er een mooi zaadje gepland voor verdere natuurbescherming.
Als een soort Gandalf beschrijft Gerrit Jan de Bruijn het mooiste sprookje, en dat mooiste sprookje is de wondere werkelijkheid.
Later in de aflevering ontmoet ik twee paddenstoelen kenners, die me meenemen in de wereld van stuifzwammen , dikkopjes en wasplaten. Een laag wereld laag bij de grond, waar je je in kan verliezen en verzuipen.
Soms waande ik mij in een maanlandschap, af en toe was ik in de jungle om even later gezandstraald te worden in een duinvallei. Struin mee zo vlak achter de zee!

Dunea

Jaarlijks genieten 1 miljoen recreanten van de natuur in de duinen tussen Monster en Katwijk. Drinkwaterbedrijf Dunea beschermt al 135 jaar de prachtige natuur en de drinkwaterwinning in deze duinen. De serie Struinen door de Duinen wordt mede mogelijk gemaakt door Dunea. Dunea produceert en levert aan circa 1,2 miljoen klanten drinkwater in het westelijke deel van Zuid-Holland.

Uitzendtijden