Donderdag 21 november aflevering 8 over de koninklijke familie

REGIO - Onze huidige koning Willem-Alexander is de 8e koning in de rij . In deze aflevering staan de koningen en koninginnen van de familie van Oranje- Nassau centraal.
Tialda bezoekt de Nieuwe Kerk in Delft waar het familiegraf van de Oranjes te bezichtigen is. Sinds kort is daar ook een maquette te zien van de grafkelders.  De eerste die hier begraven werd was Willem van Oranje, de laatste bijzetting van Prins Bernhard was in 2004. Hij kreeg een militaire uitvaart.  De grafkelder is niet toegankelijk voor publiek vanwege de privacy van de koninklijke familie en omdat er te weinig ruimte is. Degene die de sleutel bewaart is de burgemeester van Delft.
Het Haags Historisch Museum opent op 30 november de tentoonstelling '‘Landgenoten! Onderdanen & Oranjes, 1813-2013' Op de dag van de opening organiseert het museum allerlei leuke activiteiten. Iedere uur is er een rondleiding. Bezoekers kunnen zich in koninklijke sferen vast laten leggen. Kinderen maken hun eigen koninklijke ooievaar. Denkt u al veel over het koningshuis te weten? Test dan uw kennis bij de quiz Kroontje op-Kroontje af. Het belooft een dag te worden met een koninklijk tintje. Het museum is open van 12 tot 18 uur.
In deze uitzending krijgen we alvast te zien welke bijzondere koninklijke stukken te bewonderen zijn.
En in Scheveningen zijn de vrijwilligers druk aan het oefenen voor  30 november. Want dan wordt de aankomst van Willem 1 nagespeeld op het Scheveningse strand. Er doen 650 vrijwilligers mee aan het hele spektakel. Leeft het al in Scheveningen? Zijn de inwoners er klaar voor?
Dat Den Haag een koninklijke stad is, dat weten we. Met zijn paleizen, de ridderzaal, parken en lanen. Maar hoe Den Haag een stad werd, dat zoekt historicus Paul Rem voor ons uit deze uitzending.