Automobilisten tegen tol heffen bij Blankenburgtunnel

Wegdek op provinciale weg
Wegdek op provinciale weg
DEN HAAG - Een meerderheid van de automobilisten is tegen het heffen van tol op onder andere de Blankenburgtunnel. De ANWB meldt dat 69 procent van de automobilisten dit niet wil.
De ANWB heeft de mening gevraagd van ruim 900 automobilisten. Die vinden dat ze al genoeg betalen. Ze noemen de invoering van tol niet eerlijk.
De peiling werd gedaan omdat minister Melanie Schultz van Infrastructuur tol wil heffen op twee nog aan te leggen snelwegdelen: de verlengde A15 tussen Arnhem en Zevenaar en de Blankenburgtunnel in het Rijnmondgebied.

Stop plannen

Schultz moet van die plannen afzien, vindt de ANWB. Eerder schrapte Schultz al een voornemen om tol te heffen op de nieuwe verbinding tussen de A13 en A16 bij Rotterdam. Een ritje door de Blankenburgtunnel moet 1,18 euro aan tol gaan kosten. Voor vrachtwagens wordt het tarief zelfs 7,11 euro, liet Schultz onlangs aan de Kamer weten. Op de verlengde A15 gaan personenauto's 1,62 betalen en vrachtwagens 7,54 euro.
De minister zegt niet van plan te zijn om deze tolplannen ook overboord te gooien. Dat doet ze pas 'als de ANWB een alternatieve financiering voor de aanleg van die wegdelen bedenkt', aldus Schultz vrijdag in een reactie. De ANWB zei eerder al er genoeg van te hebben dat de automobilist als melkkoe wordt gebruikt. In 2013 krijgt de overheid ruim 21 miljard euro binnen aan inkomsten via het wegverkeer. Daar staat 8 miljard aan uitgaven aan het wegverkeer tegenover, aldus de ANWB.

Protest

Er is veel protest tegen de komst van de tunnel. In de Tweede Kamer wordt er maandag voor het laatst over gedebatteerd.